Niš obeležava „Noć muzeja“ na čak 17 lokacija

Manifestacija „Noć muzeja“ biće održana u subotu 20. maja na čak 17 lokacija u Nišu, a posetioci će u bogatom programu moći da uživaju od 17 do 1 sat posle ponoći. Između ostalog, zainteresovani će moći da posete istorijsku izložbu o Radio Nišu, humanitarnu izložbu „Niška rok scena šezdesetih“, izložbe radova učenika Umetničke škole i Škole mode i lepote, kao i izložbu pozorišnih fotografija Dušana Mitića Cara.

U saradnji sa RTS – om i dopisništvom u Nišu večeras od 18 sati biće otvorena izložba crteža akademskog slikara Miodraga Daje Anđelkovića „Branko Miljković -između dva vremena“ u prostorijama dopisništva. U svim objektima Narodnog muzeja – Arheološkoj sali, Ćele kuli, Memorijalnom kompleksu i Logoru Crveni krst, ulaz će biti besplatan u periodu od 18. do 20. maja.

Program „Noći muzeja“

Narodni muzej Niš

Biće izložena remek dela srpskog slikarstva iz zbirke Istorija umetnosti: Paja Jovanović, Stevan Todorović, Đorđe Krstić, Uroš Knežević, Beta Vukanović, Vlaho Buhovac, Boža Ilić, Leonid Šejka, Todor Stevanović, Milan Konjović, Miroslav Andjelković, Milić Stanković i drugi.

Autori izložbe su Mara Makarić (viši kustos), Iva Trajković (muzejski savetnik), dok je moderator projekta Jovan Mladenović (viši kustos).

Istorijski arhiv Niš

Kako bi se približio duh starog Niša iz zbirke od 1390 pozivnica nastalih u period od 1890. Do 1940. godine, biće izloženo stotinak najatraktivnijih. Najstarija pozivnica u ovoj zbirci Istorijskog arhiva Niš je iz 1890. godine – odbor za podizanje spomenika Vojvodi Sinđeliću poziva na „Besedu sa igrankom“ na kojoj će biti prikupljani dobrovoljni prilozi za podizanje spomenika čegarskom junaku.

Biće izložene i pozivnice za venčanja, slave, proslave, koncerte, zabave i balove, za kulturna i politička dešavanja u cilju ilustrovanja istorije kulturne komunikacije u XIX i prvim decenijama XX veka.

Narodna biblioteka “Stevan Sremac”

U biblioteci će se od 18 sati susreti brojni književnici i muzičari.  U književnom delu programa nastupiće članovi Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, dok će u muzičkom delu programa nastupiti: Hor „Čarolija”, Sara Jorgačijević, Sanja Kostić, Petra Blagojević i Una Dimitrijević.

Od 20.00 časova, u holu Biblioteke biće otvorena izložba grafika japanske umetnice Kijo Vada koja je do sada imala brojne samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu.

U pasažu Biblioteke biće postavljena izložba povodom obeležavanja 125 godina od osnivanja Srpske književne zadruge. Autori izložbe su Suzana Stanković, Maja Novaković i Ljubiša Nikolić.

Narodno pozorište

Program obuhvata tri segmenta:

  • Izložba pozorišne fotografije Dušana Mitića Cara – foaje Narodnog pozorišta
  • Izložba pozorišnih kostima  (izbor Dejan Gocić) – foaje Narodnog pozorišta
  • Koncert Teatar Benda – plato ispred Narodnog pozorišta

Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla

Biće prikazana izložba knjiga, fotografija, predmeta i dokumenata koji ilustruju 50 godina postojanja i rada niške Univerzitetske biblioteke.

Građevinsko – arhitektonski fakultet

Studenti Katedre Zgrade za stanovanje prezentovaće tradicionalnu studentsku izložbu “Enterijeri 17”. Pored toga, nastupiće i vokalno instrumentalni kvartet “By Heart”.

Plato ispred “Letnje pozornice” u Tvrđavi

Organizovan je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta, koji podrazumeva različite radionice: ručna izrada papira, oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita i td.

Poslovno obrazovni centar Univerziteta “Metropolitan”

Na izložbi u holu biće predstavljeni radovi studenata rađeni tehnikom geometrijskog kolaža – pikselizacije po uzoru na tradicionalne mozaike sa arheološkog nalazišta Medijana.  U holu II biće prezentovan objekta Medijana u tehnici pop up-a, kako bi posetioci mogli lakše da shvate i dožive značaj novih tehnologija i tehnika u umetnosti koje savremenom društvu nude mogućnost da spozna civilizacijske tekovine i rekonstruiše kapitalne građevine iz prošlosti.  U ateljeu  biće izloženi studentski radovi na temu kulturnog nasleđa lokalitela Medijana.

Dopisništvo Radio Beograda 2 u Nišu

Biće izložene fotografije od nastanka Radio Niša 1946. godine do danas. Pored fotografija biće izloženi i eksponati stare studijske audio tehnike. Može se videti i  postavljanje predajnika,fotografije poznatih spikera i novinara, nekadašnji  orkestar radija iz koga je nastao simfonijski orkestar u Nišu kao i  poznate ličnosti koje su gostovale ili snimale prve ploče u radiju. Tokom izložbe emitovaće se prilozi i emisije iz fonoteke dopisništva.

Gimnazija Svetozar Marković (Događaj će biti predstavjen u Oficirskom domu na keju)

Ideja manifestacije “Noć biologije” je da nauku, kulturu i ono što srednjoškolci uče u okviru škole, svima na jednostavan i maštovit način predstave i približe eksperimente, prezentacije, igraonice, kvizove, kratke filmove, interaktivne radionice, a koje podrazumevaju aktivno uključivanje posetilaca.

Dvorište zgrade Univerziteta (Banovina)

Na humanitarnoj izložbi “Niška rok scena šezdesetih” biće izložena prva izdanja ploča, fotografije bendova i isečci iz novina. Posetioci će dobrovoljnim prilogom moći da pomognu lečenje Miljane Ristić Stanković. Svi eksponati su deo privatne kolekcije Dragana Aranđelovića.

Galerija “Art 55”

Izložba radova Nikole Antonova i Aleksandre Grbović.

Umetnička škola Niš

Na izložbi radova učenika niške Umetničke škole zainteresovni će moći da vide radove učenika sa smerova dizajn enterijera i industirjskih proizvoda, dizajn tekstila i sa smerova likovni tehničar i grafički dizajner.

Škola mode i lepote

Biće predstavljena izložba radova učenika iz oblasti dizajna, tekstila i predmeta crtanja i slikanja, zatim izložba umetničkih fotografija, kao i modna revija odevnih predmeta i revija frizura radova učenika.

Atelje – Galerija “Milica”

Posetioci mogu videti slikanje ikona, ručno duborezivanje i ispisivanje kaligrafije.

Galerija “Šukletović”

Najavljena je izložba slika Nede Veselinović Šuketović na temu “Grad”.

Mala sala NKC-a

Premijerno prikazivanje filma “Kraljevski top – istorija srpske krune” u 20 časova. To je film koji govori o nastanku  i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog Srpskog Ustanka. n

Više informacija možete videte na zvaničnom sajtu manifestacije “Noć muzeja”.

 

 

 

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *