Niš postaje centar horske muzike: Otvorene 29. Internacionalne horske svečanosti

„Blistavi glasovi“, 29. Internacionalne horske svečanosti, sinoć su svečano otvorene u Amfiteatru Tvrđave u Nišu. Sa preko 1000 učesnika u 4 dana, od 4. do 7. jula, od 20 sati, uz mnogo sjajnih horova iz zemlje i inostranstva, ovogodišnji festival horske muzike će kažu organizatori, biti jedan od najmasovnijih i najkvalitetnijih.

Na velikom otvaranju izvedena je opera „Karmen“ Žorža Bizea, koju je izveo Orkestar niškog Fakulteta umetnosti u saradnji sa muzičarima iz Skoplja. Pored domaćih horova na ovogodišnjem repertoaru festivala će se naći i horovi iz Grčke, Slovačke, Turske, Moldavije, Bugarske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

Jedan od organizatora festivala iz NKC-a, Svetozar Vezenković rekao je da će na Letnjoj pozornici tokom festivala biti 17 horova, i ukupno oko 1.000 učesnika.

„Potrudili smo da imamo bogat i raznovrstan program ove godine. Na našoj Letnjoj pozornici ćemo imati 17 horova, što revijalno, što takmičarskog karaktera. Ukupno ćemo imati oko 1.000 učesnika, koji će se smenjivati na Letnjoj pozornici, najviše horskih pevača. Budžet za ovogodišnji festival iznosi oko 5,5 miliona dinara“ – kaže Vezenković.

Na festivalu će biti uručeno najmanje 11 nagrada, koje će nositi nazive po niškim muzičarima. Umetnička direktorka festivala Milena Injac posebno ističe nastup hora Jonskog univerziteta sa Krfa, koji je kako kaže, publici spremio svojevrsno iznenađenje na zatvaranju festivala.

„Oni će u svom aranžmanu izvesti „Tamo daleko“, pesmu, koja je obeležila i sahranu Nikole Tesle. Čućemo autentični zvuk sa Krfa od njihovih sjajnih studenata“ – rekla je Injac.

Prilikom dodele nagrada biće obeleženo i 110 godina od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca. U njegovu čast Negotinsko pevačko društvo sastavljeno od 250 pevača, izvešće Mokranjčevu kompoziciju „Tebe poem“, pod dirigentskom palicom predsednika žirija Tomasa Kaplina.

Internacionalne horske svečanosti prvi put su održane 1966. godine. Manifestacija traje četiri dana i održava se svake druge godine u mesecu julu. Pravo učestvovanja imaju amaterski horski ansambli, koji svoju specifičnost određuju već time da su sastavljeni od izrazitih zaljubljenika u horsku muziku.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *