Niš ponedeljkom može slobodno nositi naziv „Pasuljgrad“. Zašto – već dugo se mnogi pitaju, a mi donosimo odgovor.
O čemu se zapravo radi? Velike kuhinje kao što su „Mladost“, Studentski centar, vojne kuhinje i druge već godinama ponedeljkom kuvaju pasulj tako da na hiljade dece u vrtićima „Pčelica“, školske dece u boravku, najstariji građani u Gerontološkom centru u Nišu i svi drugi korisnici tih kuhinja ponedeljkom jedu – pasulj. I nije bitno vreme, godišnje doba, da li je plus 40 ili minus 15 – pasulj je na meniju u ponedeljak – k’o „nepokretan“ praznik.
Pasulj je, inače, „vezan“ za petak kao posan dan, ali ne i u Nišu. Mnogi roditelji čija deca borave u vrtićima, godinama se pitaju što mališani ovaj dan zovu „pasuljdan“, a ovu pomalo smešnu dilemu nam razrešava Zoran Blagojević, šef kuhinje u Dečjoj ustanovi „Pčelica“.
Nema neke velike tajne. Mi planiramo jelovnik iz nedelje u nedelju, a način pripreme pasulja je lakši u odnosu na druga jela. Ne bi trebalo ništa pripremati dan ranije kao za druga jela. Tako da mi i svi ostali, posle vikenda pravimo pasulj za taj dan, i odmah krećemo da pravimo ona jela za koja je potrebno nešto uraditi dan ranije. Imamo gulaš, kupus sa bombicama i to je nešto složenije tako da eto to je razlog. I mogu vam reći deca vole pasulj – kaže nam gospodin Blagojević.
Rodio se novi nadimak – „Pasuljko“
Ova navika da se ponedeljkom jede pasulj je izrodila i nov nadimak kod dece – „Pasuljko“. To su klinci koji posle prvog tanjira traže i obavezan dodatak – priča za Gradjanin jedan od dostavljača hrane.
M.S.
Ne razumem sta imate protiv pasulja?Nase najbolje jelo,koje gotovo svako voli da jede.Ponedeljkom je klasican pasulj a petkom posan i to je to.
A ja se pas pitam sto ponedeljkom nis vise smrdi od drugih dana kad ono zbog pasulja.Nislije ponedeljkom ispustaju vise gasova.
Redakcijo,jel ovo bi ovo trebala da bude vest ili šta već ?!?
Ja danas rucao kupus, ali pasulj je uvak dobra ideja!