Niš se ponedeljkom slobodno može zvati „Pasuljgrad“ – evo i zašto?

Niš ponedeljkom može slobodno nositi naziv „Pasuljgrad“. Zašto – već dugo se mnogi pitaju, a mi donosimo odgovor.

O čemu se zapravo radi? Velike kuhinje kao što su „Mladost“, Studentski centar, vojne kuhinje i druge već godinama ponedeljkom kuvaju pasulj tako da na hiljade dece u vrtićima „Pčelica“, školske dece u boravku, najstariji građani u Gerontološkom centru u Nišu i svi drugi korisnici tih kuhinja ponedeljkom jedu – pasulj. I nije bitno vreme, godišnje doba, da li je plus 40 ili minus 15 – pasulj je na meniju u ponedeljak – k’o „nepokretan“ praznik.

foto: zenskica.com

Pasulj je, inače, „vezan“ za petak kao posan dan, ali ne i u Nišu. Mnogi roditelji čija deca borave u vrtićima, godinama se pitaju što mališani ovaj dan zovu „pasuljdan“, a ovu pomalo smešnu dilemu nam razrešava Zoran Blagojević, šef kuhinje u Dečjoj ustanovi „Pčelica“.

Nema neke velike tajne. Mi planiramo jelovnik iz nedelje u nedelju, a način pripreme pasulja je lakši u odnosu na druga jela. Ne bi trebalo ništa pripremati dan ranije kao za druga jela. Tako da mi i svi ostali, posle vikenda pravimo pasulj za taj dan, i odmah krećemo da pravimo ona jela za koja je potrebno nešto uraditi dan ranije. Imamo gulaš, kupus sa bombicama i to je nešto složenije tako da eto to je razlog. I mogu vam reći deca vole pasulj – kaže nam gospodin Blagojević.


Rodio se novi nadimak – „Pasuljko“

Ova navika da se ponedeljkom jede pasulj je izrodila i nov nadimak kod dece – „Pasuljko“. To su klinci koji posle prvog tanjira traže i obavezan dodatak – priča za Gradjanin jedan od dostavljača hrane.


M.S.

4 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *