Niš ne može niko bolje da izreklamira od samih Nišlija

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Deki Ristić, reaguje na SRBIJA PAMTI

deki risitcPre izvesnog vremena, zastao sam u knjižari pored velike, ilustrovane knjige zvučnog naziva: „Evropske dinastije“ nekog nemačkog izdavača.
Pun kolor, veliki format, masne stranice, tvrde korice, lepe fotografije i ilustracije, lepa knjiga za prelistati, za pročitati, lepa za regal.

Nije ni skupa bila, na sniženju oko 15 evra. Okrenuh registar imena, baš da vidim šta su napisali o Karadjordjevicima i Obrenovicima, sve u strahu da će da potenciraju način na koji su se obogatili (svinjogojstvo). Ne nađoh ni jedne ni druge.

Dobro, pomislih, mnogo su kratko vladali da bi pisali o njima, ali trebalo je barem da budu spomenuti. Pogledom počeh da se igram na slovo na slovo i nađoh slovo “N”. Nemanjići. Oni su vladali duže od 2 stoleća. Baš sam bio znatiželjan da vidim, kako su opisali župana Nemanju ili mapu Dušanovog carstva, od Jadranskog do Egejskog mora. Ali, ni za njih nije bilo mesta u knjizi.

Pih, ovo i nije neka relevantna knjiga – rekoh u sebi i bacih je nazad u regal.

Čuo sam da se na diplomatskim akademijama, kao posebna lekcija i poseban vid borbe protiv nekoga uči: “ignorisanje”.

Vlada je, nadahnut rodnim gradom, napisao jako lep tekst o neprofesionalno urađenom sadržaju i tekstovima za knjigu, koja govori o spomenicima iz Prvog svetskog rata, a koju je izdala Turistička organizacija Srbije. Znam neke Vladine talente i ne iznenadjuje me kvalitet njegovog teksta.

Iako, ondašnja ratna prestonica, Niš je spomeut samo na dva mesta i to u vezi sa nekim grobljem. Ne znam tipa, ali stvarno sumnjam da je taj mediokritet namerno to uradio. Jednostavno, pare je dobio i uradio je najbolje što je umeo (vidim da je imao čak i konsultanta, nekog profesora).

Međutim, pitanje svih pitanja je:

Ima li istoričara i publicista u Nišu i nešto malo para u kasi Grada da se objave realniji i verodostojniji tekstovi koji bi prikazali značaj Niša u tom, zlom peiodu? Ima li turističke organizacije Niša koja bi tako nešto pokrenula? Nema teksta o Engleskom domu ili o vojnoj bolnici (najvećoj u to vreme na Balkanu). Međutim, šta je sa ondašnjom skuštinom u koju je stigao telegram? Dugo nisam prošao tamo, ne znam da li je u toj zgradi i dalje kafana Doma mladih?

Ukratko: pare iz budžeta su često išle i ići će u pogrešne ruke, a Niš ne može niko bolje da izreklamira od samih Nišlija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266