Niška inicijativa: Prijem za predstavnike Go Saveza Srbije

Delegacija Go Saveza Srbije iz Niša koju su činili Mijodrag Stanković, Dragan Ilić, Željko Veselinović i Nataša Bošnjak, posetila je Suboticu i u plavoj sali Gradske kuće obavili konstruktivne razgovore sa Vjekoslavom Ostrogoncem, članom gradskog veća zaduženim za sport, omladinu i turizam i Zoranom Olajićem, generalnim sekretarom Sportskog Saveza Subotice.

naslovna_go

Cilj razgovora je bio organizovanje Evropskog prvenstva na Paliću u igri goa u martu 2016 godine. Grad Subotica će pružiti podršku Go Savezu Srbije koji će uz go klub Spartak i ostale klubove iz zemlje biti organizator prvenstva.

Go savez Srbije je jedini granski sportski savez u zemlji sa sedište van Beograda. Registrovan je u Nišu i uspešno koordinara aktivnostima i organizuje međunarodna takmičenja.

Go je misaona igra na tabli za dva igrača

Poreklo vodi iz Kine a nastalo je pre 4 hiljade godina, što je čini najstarijom igrom koja se i danas igra po neizmenjenim pravilima. Figure koje se zovu kamenovi, stavljaju se na preseke linija na tabli od 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija, a postoje i varijante različitih manjih tabli (13×13 i 9×9).

Igra se kamenovima bele i crne boje, što je jedna od paralela koje ovu igru povezuju sa šahom. Međutim, za razliku od šaha, u gou prvi potez ima igrač sa crnim kamenovima, dok se igraču sa belim figurama, hendikepiranom jer igra drugi, daje kompenzacija (komi) od 6,5 poena. Dodavanjem polovine poena izbegava se mogućnost remija. Partija počinje na praznoj tabli, a svaki igrač ima 180 figura (kamenova). Kao teritorija računaju se sve presečne tačke, a vrednost svake je jedan poen. Svaki kamen postavljen na tablu ima četiri susedna preseka koje igrači nazivaju slobode. Da bi neka grupa kamenova bila živa mora da ima najmanje dva odvojena slobodna preseka koji se nazivaju oči. Protivnički kamen je zarobljen kada sve pozicije oko njega zauzme igrač suprotne boje (zarobljeni kamenovi se skidaju sa table).

Go je vrlo dinamična igra iako se figure ne pomeraju, jer jednom stavljene na tablu ne mogu se pomicati. U jednom trenutku jedan kamen je vrlo bitan, da bi već nakon nekoliko poteza mogao da bude suvišan. U Japanu zvezde go-a godišnje mogu da zarade i preko milion dolara.

Gradjanin.rs/Subotica.info D.Vuković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *