Niška opozicija: Pobedili smo, formiraćemo vlast u Medijani, protiv brojnih izbornih nepravilnosti borićemo se pravnim putem

Opozicione liste su pobedile u Nišu, i to sa 3332 glasova više kaže dr Dragan Milić iz istoimene grupe građana. Opozicija je juče imala i sastanak od oko 3 minuta, na kojem su uspostavili dogovor za Medijanu, gde će formirati novu vlast. Nosilac liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković ističe da su konstatovane mnoge nepravilnosti na 52 biračka mesta i kao glavni problem ističe fiktivnu Rusku stranku.

Da je pobeda opozicije čista, tvrdi Milić koji kaže da su opozicione liste pobedile sa 3332 glasova više a zajedno sa strankama koje nisu prešle cenzus a koje su nesumnjivo opozicija taj broj je oko 6000 glasova. Dodaje da su izbori završeni i da nove oktroisane neće prihvatiti.

„Juče smo imali sastanak od oko 3 minuta, i uspostavili smo dogovor za Medijanu, najveća opština u Nišu je glasala za nove ljude, tamo ćemo formirati novu vlast sa 15 odbornika dok će 12 imati SNS. Dogovorili smo se da ukinemo 10-15 besmislenih funkcija na nivou opštine Medijana, ona neće biti mesto za uhlebljivanje partijskih ljudi i tako uštedeti do 15 miliona dinara koje ćemo verovatno uputiti na udžbenike za decu, da naša deca ne budu diskriminisana u odnosu na decu u Beogradu“ – rekao je Milić.

Dodaje da neće podleći pod pritisak da izađu i demonstriraju i da će se boriti i koristiti sva legalna pravna sredstva da dokažu pobedu.

Nosilac liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković za sve događaje koji su se desili od trenutka raspisivanja izbora kao odgovornu ističe Danijelu Milićević predsednicu GIK-a, zato što je bilo mnogo kršenja zakona. Kao glavni problem ističe fiktivnu listu „Ruske stranke“, koja je kako kaže, bez mogućnosti da se kandiduje kandidovana, kao i da je utvrđeno da je falsifikovala potpise zbog čega su još 21. maja podneli krivičnu prijavu.

„Konstatovane su nepravilnosti na 52 biračka mesta, pa recimo u jednom originalu stoji da SNS ima 841, a Ruska stranka 5 glasova, a onda na sajtu GIK-a kada uđete da proverite SNS ima 854 gde je ispravljena četvorka na peticu i jedinica na četvorku i Ruska stranka 6. Oni su Rusku stranku za svega 7 glasova podigli iznad cenzusa“ – kaže Stanković.

Ističe da je njihov pravni tim otkrio brojne nepravilnosti, posebno na biračkim mestima gde se u zapisniku razlikuje broj izašlih birača od broja evidentiranih u biračkom spisku. Takođe dodaje da su uočene zloupotrebe glasanja birača van biračkog mesta i da na pojedinim izbornim mestima nedostaju potvrde tih birača, potvrde nisu potpisane ni od predsednika komisije niti je potvrđeno da su ti birači glasali.

„U 2 ujutru na 75% biračkih mesta SNS ima 30 i Ruska stranka 1 mandat, u 2:32 sa 1,9% gubi svoj mandat, u 3:34 lista Aleksandra Vučića ostaje bez svog mandata pada na 29 a Ruska stranka ima 1. Do 5 sati ujutru pregledano je 97 % nije bilo mogućnosti da se dese promene. Sve što se dešavalo kasnije, otvaranje džakova bez prisustva članova biračkih odbora bila je promena volje građana, jer je promenjena statistika, a aplikacija u kojoj su unošeni podaci više nije funkcionisala kako treba“ – zaključuje Stanković.

Predstavnica koalicije „Ujedinjeni – Nada za Niš“ Slađana Miletić, ističe da je njihova lista zvanično manja za 600 glasova i da oni poštuju svaki glas građana i obećava da će pobediti kao opozicija kao i da im funkcije nisu bitne već samo žele da rade. Dušan Anđelković iz „Kreni promeni“ potvrđuje da je opozicija je pobedila, i da su mladi ljudi, mladi pravnici i studenti bili ključni faktor ovih izbora i da će se pravnim putem na dostojanstven način boriti i da neće biti protesta.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *