Niška opozicija: Tužilaštvo da reaguje zbog nanete štete građanima od 120 miliona

Niška opozicija traži od nadležnih da utvrde krivičnu odgovornost za štetu koju je gradsko rukovodstvo nanelo građanima i građankama Niša, u finansijskoj aferi vezanoj za nemeštanje tendera za gradski prevoz, vrednog više od šest milijardi dinara. Zahtevamo od nadležnih da kazne one koji su, radeći mimo zakona, svesno oštetili Nišlije za najmanje 120 miliona dinara, navodi se u saopštenju opozicije.

opozicija-blam
Niška opozicija

-Pozivamo Tužilaštvo za organizovani kriminal da privede kraju istragu o sumnji u nameštanje tendera za gradski prevoz, koji je najveći u novijoj istoriji našega grada, a u šta su umešani gradonačelnik Niša Zoran Perišić i zamenik direktora Direkcije za javni prevoz grada i potpredsednik Skupštine grada Niša Nenad Stanković. Građani Niša imaju pravo da znaju iz kog je razloga njihov novac potrošen protivzakonito i zašto je Gradonačelnik, zajedno sa svojim saradnicima, stavio interese građana u drugi plan iako je njegova dužnost da ih štiti i radi isključivo u interesu Nišlija i grada Niša, navodi se u saopštenju.

Opozicija je upozoravala gradsku vlast, navodi se u ovom proglasu, da je tender za izbor prevoznika u gradu urađen suprotno članu 35. stav 1. Zakona o javnim nabavkama. Takođe smo upozoravali na to da, kroz veću konkurenciju na slobodnom tržištu, mora da dođe do manje ponuđene cene, a ne do veće, kao što se i desilo u konkretnom slučaju. Na žalost, kao i mnogo puta pre i posle toga, bahata i neodgovorna naprednjačka vlast, kojoj su finsijske malverzacije u gradu očigledno specijalnost, nije se obazirala na ove kritike i upozorenja odbornika opozicije.

-Pitamo Gradonačelnika i njegove saradnike koji su učestvovali sa njim u spornom tenderu, kako će objasniti građanima da su, kršeći i ovaj zakon, potrošili još 120 miliona dinara njihovih para, a da se tu priča neće završiti jer pretpostavljamo da će, nakon presude Upravnog suda, odeljenja u Nišu, P-3 U.4790/15, od 03. decembra prošle godine, oštećeno preduzeće Ariva Litas iz Požarevca, tražiti odštetu od grada, tvrdi niška opozicija.

-Apelujemo na Tužilaštvo za organizovani kriminal da što pre okonča istragu, a od gradskog rukovodstva zahtevamo da donose novu, na zakonu zasnovanu odluke o izboru prevoznika. Takođe, tražimo da gradonačelnik Niša Zoran Perišić, napokon snosi moralnu i svu ostalu odgovornost za kršenje zakona, nenamensko trošenje budžetskih sredstava i donošenje odluka suprotnih interesima grada i građana. Zahtevamo da bar jednom pokaže da mu je gradski interes važniji od ličnog i stranačkog, na šta se i sam u više navrata pozivao. Smatramo da je novac u iznosu od 120 miliona dinara bio potrebniji za rešavanje problema kao što su socijalna davanja za porodilje, za paketiće za novorođenčad, za kvalitetniju uslugu u vrtićima, za bolje funkcionisanje škola, za našu decu, kao i za sve one naše sugrađane kojima je pomoć potrebna da prežive, zaključuje se u saopštenju.

gradjanin.rs

2 Comments

  1. Da li može tužilac da reaguje i na dvomesečno, protivzakonito zadržavanje izvršnih rešenja od dana obaveznosti puštanja na izvršenje, a od strane šefice izvršnog odeljenja Osnovnog suda u Nišu-radi se o izvršnim rešenjima za plate radnika JKP GORICA, koa su postala izvršna još u oktobru i novembru 2015.g.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *