Niška vlast ne ume da snizi cenu grejanja – tvrde da je čak cena realna!?

Predstavnici skupština stanara koji se bore da cena daljinskog grejanja bude niža u Nišu i da se „razmota zamršeno klupko“ nejasnih računa Gradske toplane, juče popodne su sa sastanka s gradskim predstavnicima, izašli nezadovoljni.

stanari
Sastanak predsednika Skupština stanara

Delegaciju predstavnika stanara primio je gradski većnik Miloš Bandur. On im je na diplomatski način rekao da od retroaktivnog, ali i trenutnog smanjenja cene na računima nema ništa, ali da takva mogucnost postoji u narednom periodu.

Ako neko očekuje od rukovodstva grada da kaže da cena daljinskog grejanja može da bude niža, mi to ne možemo da kažemo. Jednostavno, postoji više načina da se troškovi za pružanje usluga daljinskog grejanja odnosno mesečne fakture smanje u narednoj grejnoj sezoni. Mi smo u ovom trenutku uvereni da ono što ulazi u obračun cena je realno i jednostavno ekonomska cena ne može da bude niža pri čemu mi ne tvrdimo da ne treba osmisliti takvu socijalnu politiku koja će da štiti širi krug korisnika nego što je to u ovom trenutku i da ta cena odredenom broju korisnika bude subvencionisana, ali ne svima. Mi planiramo da gradane destimulišemo da izlaze sa sistema, da njihov obračun bude potpuno srazmeran količini toplotne energije koju potroše. Jedan od modela nudi znacajno smanjenje tog fiksnog dela na racun povećanja cene varijabilnog dela kako bi ljudi mogli da upravljaju svojim troškovima i da kombinuju toplotnu energiju sa daljinskog sistema sa energijom iz električnog izvora – rekao je Miloš Banjdur NTV-u.

550
Građani ogorčeni cenom grejanja

Problem sa računima za daljinskog grejanja je nastao u onom trenutku kada su domaćinstva počela da dobijaju enormno visoke racune za grejanje od 10 do 18 pa i više hiljada dinara pod izgovorom da je razlog tome poskupljenje gasa. Taj izgovor mnogi nisu usvojili kao verodostojan jer se ispostavilo da stanovnici Beograda, plaćaju niže račune za grejanje nego Nišlije, računajuci prema kvadraturi stana.

Povrh svega, to nije samo Nišlije razljutilo nego ih je i uvredilo jer su načini obračuna toliko zamršeni da još niko sa matematičkom sigurnošcu ne može da utvrdi kako se došlo do njih. Tako se dogada u Nišu da dva ista stana na razlicitim spratovima ne plaćaju iste račune ili manji da domaćinstva u manjim stanovima imaju veći račun nego porodice u većim domovima.

Inicijativu za skupštine stanara je potpisalo oko 400 predsednika skupština stanara što podrazumeva preko 40.000 gradana koji su zainteresovani za ovaj problem.

Đokica Jovanović, jedan od inicijatora peticije za smanjenje grejanja, vidno nezadovoljan odgovorom gradskih vlasti, rekao je da će Inicijativni odbor pozvati nekoga od predstavnika Grada da pojasni predlog na sastanku predsednika zgrada, a koji će se održati u 17 sati, u ponedeljak u Mesnoj zajednici “Božidara Adžije”.

M.S.
foto: Dragan Marinković, Miša Jović

11 Comments

 1. Pravo čoveka je da živi i radi, da bi živeo mora da privređuje a da bi privređivao obaveza države je da mu to obezbedi. Ako država uvodi evropske zakone onda mora da uvede i evropsku socijalnu politiku ,a to je da pojedinac ima pravo , usled gubitka posla i dok novi ne pronađe , da mu država daje socijalnu pomoć i smanji ili zamrzava komunalne i ostale obaveze.
  Nemojte da sedite i čekate da vam oduzmu stan na ime dugova za grejanje.
  Sindikat SZROV SRBIJA
  ,,Akcija je bazični osnov za svaki uspeh,, Pablo Pikaso.
  ,,Najtamnija mesta u paklu rezervisana su za one koji ostaju neutralni u vremenima moralnih kriza. “Dante Aligieri

 2. САМО НЕКА ОМОГУЋЕ ОСНОВНО ПРАВО ДА САМИ ОДРЕЋУЈЕМО КАКО И ЧИМЕ ЋЕМО ДА СЕ ГРЕЈЕМО, а они нека изађу на тржиште па ако су толико јефтини и толико добри нема чега да се боје!

 3. Normalno je što Gradska vlast ne ume da snizi cenu grejanja i nastavljaju da nas ,GRADJANE“ ,“deru“ sa cenom… javna je TAJNA da se SNS finansira od para Gradske toplane , SPS se finansira od para iz „Srbijagasa“, itd…i svi se prave ludi a možda i jesu ?
  Za zadnje 3.godine , Državna revizorska komisija nije napisala niti jedan izveštaj ! Zašto ? Ah , da… sigurno nema zloupotrebe budžetskih para i nenamenskog trošenja!!!
  Lepota !

 4. Šta možemo očekivati od preispoljnih neznalica i ljudi,koji se interesuju samo za svoju g….cu i briga ih nije za narod i muke naroda ?

 5. Navisa cena gasa u zemlji Srbiji je oko 52 din po m3 (ZA GRUPU KUPACA „Mala potrošnja – domaćinstva“ ). Za moj stan toplana potrosi oko 202m3 gasa mesecno kad se dinarski iznos preracuna u metre kubne, tj. 404 kada se uracuna raspodela troskova na period van grejne sezone. Dakle oko 6m3 gasa po kvadratu. U podstanicu koja se racva na 6 objekata (spratnosti od 1 do 16) ulazi voda T=60C, sto znaci da u moj radijator stize sa T najvise 40-50C.. (u idelanim uslovima). Ako znamo da je telesna T coveka oko 36,5(6)C, stavite ruku u vodu cija je T=40C, pa cete videti cime nas greju i kako.

  Da li je toplana „malo domacinstvo“ i kolko placa m3 gasa?

  GT Nis iskljucuje grejanje u grejnoj sezoni u periodu od 21:00 do 06:00(dakle, uvece i nocu su stanovi ledeni. Da bi pokrenula zagrevanje vode, mora da potrosi mazut, da bi gas dovela u agregatno stanje potrebno za upotrebu. Takodje iskljucuje grejanje u grejnoj sezoni u toku dana ako je Sv. Ilija omogucio dovoljno visoku T vazduha u okruzenju, pa opet mora da trosi mazut za onih pola sata grejanja uvece.. I tako svaki dan.. (Beogradjani se greju i nocu, pa placaju manje, jer su troskovi manji zbog konstantnog grejanja). Hoce l ig.Bandjur reci da Nislije zahtevaju niske T-re nocu u svojim stanovima?

  Kako je GT JAVNO KOMUNALNO PREDUZECE (ima Nadzorni odbor (NO) od 3 clana i direktora koji se bira na javnom konkursu (:) ). To znaci da smo mi gradjani vlasnici toplane i poslodavci svoj toj gospodi i damama. A zna se sta radi poslodavac sa nesposobnim radnicima. (Napolje, i to bez otpremnine i sa krajnje losim preporukama!!)

  Poslovanje toplane je potpuno nerentabilno, jer trosi ogromne kolicine goriva za nikakvo zagrevanje.

  Neophodno je da u NO bude makar jedan predstavnik korisnika usluga kako bi poslovanje GT moglo da bude zaista transparentno, javno kontrolisano, sa javnim tenderima za nabavke (posebno energenata), kontrolom redovnog bazdarenja kalorimetara (mslm na one postojece u podstanicama), prezentovanjem javnosti finansijskih izvestaja i zavrsnog racuna, redovnim odrzavanjem i servisiranjem kompletnog grejnog sistema (o litrama vrele vode koje glume gejzire po ulicama i stvaraju lepa klizalista na kolovozima i trotoarima zimi, necu ni da govorim – to je ionako nedopustivo!!, ali je uredno placeno!!!)sve do ventila na radijatorima, koje niko nije zamenio desetinama godina (sve dok se stan ne poplavi ako pokusate da upotrebite isti, a onda ste sami krivi za stetu, je l’ te? )

  Jedno je sigurno: ovako dalje nece moci!! Ili ce korigovati racune i poslovati domacinski ili ce staviti kljuc u bravu!! Za ove pare koje njima dajemo, mozemo napraviti sopstvene kotlarnice (cak i na gas), zaposliti radnike i pritom se znojiti od vrucine, a ne od visine racuna.

  1. Još lakše, a veća korist: ukinuti reket partijama i tajkunima; naplatiti milionska dugovanja od onih kojima ne smeju partijski izvršitelji ni na senku da stanu; na sunce sa spiskom privilegovanih koji ne plaćaju grejanje.

 6. Kome li ovaj Banđur prodaje prazne priče da nema ništa od toga. Pre svega nije smelo da se dogodi da to svega toga dođe a sad kad došlo njemu fino kao većniku. Kad poskupi derivat za neku svotu, proporcionalno poskupe i računi, al ne i da poskupe 2,3 i više puta što se vidi na prvi pogled da je lopovluk i da toplana verovatno pokušava da naplati od građana neke svoje propuste i pare koje je proneverila. Bruka i sramota šta se radi sve u Nišu da se od građana koji krpe kraj s krajem uzela dodatna svota novca..

  1. Da Banđur radi nešto ne bi došlo do ovoga, a pošto ne radi apsolutno ništa u korist Niša, zato i prolazimo ovako kako prolazimo. Ne daj bože da Banđur bude nešto više pozicioniran, ima da rasproda Niš a nišlije da iseli odatle kako je počeo… Alo ljudi, imate li vi malo mozga da zaključite šta rade ovi u Nišu na vlasti!?

  2. Bandjur je superiska dobro radi kao vecnik ,predaje na fakultetu na Kosovu i u N.Sadu jednom recju pravi patriota koji zivi od svog rada i voli Nis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *