Niški advokat Aleksić proizvodi i vino – mladi čokoti već dobili bronzanu medalju

Vinarija „Aleksić“ iz Niša, vlasnika poznatog advokata Srđana Aleksića, dobila je bronzanu medalju za kvalitet vina „cabernet sauvignon“ na 4. Međunarodnom festivalu vina u Župskom Aleksandrovcu na kome je bilo u konkurenciji oko 200 izlagača. Ovo je bilo prvo pojavljivanje ove niške vinarije tako da je uspeh utoliko veći. Na festivalu učestvovale su sve najozbiljnije srpske vinarije.

srdjan2
Aleksić: Živeli! I pozivam sve koji mogu da investiraju u ovo niško blago

Odakle advokat u vinarstvu? Hteo sam da „podignem na noge“ nešto zdravo, a što je iz oblasti poljoprivrede. Sama činjenica da je niško vinogorje sedamdesetih godina imalo 6.000 hektara pod vinovom lozom, a sada jedva 200, dovoljno me je uputilo gde da investiram i gde da uložim sav svoj trud od čega će svi imati koristi, i vinari, i proizvođači i degustatori. Moja poruka je da svi oni koji mogu da investiraju, krenu u taj posao kako bi oživeli vinogorje Matejevca, Malče, Sićeva i druga – priča Aleksić.

Poznati niški advokat, ali i gradski većnik je zajedno sa vinogradarom Živojinom Bojićem iz Matejevca otpočeo ovaj posao tako što je kupio opremu i angažovao poznavaoca proizvodnje vina dok Bojić ima vinograd i održava burad i ostalo.

Niš ima istu klimu kao i vinogorje Bordoa u Francuskoj

Postoji profesor Keserović iz Beograda koji je ispitivao veliki deo Balkana i Evrope. On je još davno rekao da je niška klima jedna od najpovoljnijih za prouvodnju vina u Evropi. Takva klima se može sresti u Bordou u Francuskoj i oko Splita u Hrvatskoj – objašnjavaju Aleksić i Bojić.

srdjan1
Advokat Srđan Aleksić u svojoj vinariji

Aleksić: U utorak sadimo novi vinograd na placu od jednog hektara

Za utorak se planira sadnja novih čokota na parceli od jednog hektara. Imati vinariju ne znači novac jer ko pokrene ovaj posao prvih godina ne može da računa ni na kakvu dobit, ali ljubav prema celom tom procesu proizvodnje je nekada mnogo jača od bilo koje materijalne koristi. zato je ova nagrada za mene lično mnogo vredna. Za mene je ovo sada neka vrsta hobija, ali mislim da ako čovek vredno radi i uloži vanredan entuzijazam i trud, može da postane i unosan posao. Prošle godine kada sam bio na jednoj izložbi vina, bilo je mnogo izlagača i onda se nekako javila u meni ideja da krenem u taj hobi jer ovde u Matejevcu i uopšte oko Niša, proizvodnja vina ima ogromnu tradiciju, a ljudima niko ne pruža pomoć da to ponovo oživi. Zato pozivam druge ljude da krenu u ovaj posao – kaže Aleksić.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *