Niški autori na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu – knjiga Anadiploze

Na nedavno završenom 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljena je knjiga ANADIPLOZE, niškog enigmate Marjana Radakovića, čiji su izdavači EK Niš, EK „Nova zagonetka“ i IK „ALMA“ Beograd, na čijem štandu je i održana mala prezentacija.

anadiploze

Shvatimo li umetnost kao deo duhovne kulture čovekove, enigmatiku vidimo kao oblast kulturnog stvaralaštva i granu umetnosti s prevashodnim ciljem sticanja znanja kroz razonodu . To   široko polje mudrosti, kojim se golica um, pobuđuje mašta i skraćuje dokolica veoma je važna životna igrarija duha. Nema naroda koji ne gaji svoju enigmatiku a retki su pojedinci koji bar jednom u životu nisu pokušali da reše neku zagonetku.

Najsrećniji dan svih roditelja jeste kada njihove bebe progovore. One prvo izgovore najlepše moguće reči: mama, tata, dada, baba, nana, a tome se raduju dede i tete. Svaka izgovorena reč je prijatna kao zvuk zvonca na novorođenom jagnjetu ili odjek prazničnih praporaca. Takve reči se kasnije pretvaraju u biserne amajlije roditeljske ljubavi koje traju do kraja života. Ukratko: – to su ANADIPLOZE! – ističe Marjan Radaković.

ANADIPLOZA (gr.) udvostručiti, udvojiti, ponoviti udvajanjem – u književnosti je pesnička figura u kojoj naredni stih počinje istom rečju kojom se završava prethodni, u muzici se pojavljuje ponavljanje celih strofa kao refren, u medicini se radi o ponavljanju bolesti koje su teško izlečive itd.

Kako se u enigmatici to ponavljanje može vršiti dva, tri, četiri i više puta, takva vrsta zagonetke je poznata, najpre kao ponavljaljka. Ponavljanje se može prikazati direktno, u samoj postavci zagonetke kao vrsti čitaljke, ili indirektno, preko opisa (najčešće sinonimima i apozicijama) kao spajaljka, tj. šarada.

Autor temeljito i studiozno obrađuje ovu zagonetku kroz sve enigmatske vrste i modele, navodeći blizu 200 primera. U drugom delu knjige prilaže i rečnih anadiploza. Radaković u enigmatskom svetu slovi za pisca i istraživača. Ne, ovo nije njegov prvenac. Pre dve godine enigmatskoj javnosti prezentirao je kapitalno delo – BIBLIOGRAFIJU SRPSKE ENIGMATIKE, kompleksan i sistematizovan pregled objavljenih publikacija, knjiga, časopisa, napisa o zagonetaštvu što predstavlja dragoceni putokaz i trag budućim istraživačima ove vrste umetnosti. Aktivan je i sa teoretskim člancima u   glasilima Saveza.

Članovi EK „Niš“ su do sada mnogo doprineli izdavaštvu Saveza. Objavljene su knjige: „Enigmorimići“ (2003), „Bibliografija srpske enigmatike“(2012), „SRŽ-čar za dar“ (2013), „SRP – slovni rebusi početnika“ (2014) i „Anadiploze“ (2015), a u pripremi su još neke.

Ceneći ukupan rad, Enigmatski savez je ove godine u Valjevu, na 15. Susretima enigmata, dodelio Povelju za izdavaštvo Marjanu Radakoviću, za koju su, po rečima dobitnika priznanja, zaslužni svi članovi EK „Niš“.

Gradjanin.rs/Nikola ČD Pešić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *