Niški đaci pokazali odlično znanje u kvizu iz istorije!

Niški osnovci i srednjoškolci pokazali odlično znanje iz istorije! U kvizu „100 godina od Topličkog ustanka“ dve srednje škole dele prvo mesto!

U finalu kviza „100 godina od Topličkog ustanka“, koje je održano na Filozofskom fakultetu u nadmetanju osnovaca pobedila je Osnovna škola „Desanka Maksimović“, dok su srednjoškolci iz Gimnazije „Bora Stanković“ i Pravno – poslovne škole delili prvo mesto. Pitanje pobednika među srednjoškolcima bilo je neizvesno, jer su oba tima pokazala odlično znanje iz istorije i odgovorila na sva predviđena pitanja, pa je žiri odlučio da obe škole budu prvoplasirane.

Drugo mesto zauzela je Osnovna škola „Radoje Domanović“, dok je treće mesto osvojila Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“. Oko trećeg mesta što se tiče srednjih škola, borile su se Gimnazija „Svetozar Marković“ i Ekonomska škola, ali su nakon dopunskih pitanja učenici Gimnazije bili za nijansu bolji.

Osam osnovnih i osam srednjih škola ukupno je učestvovalo u kvizu. Ekipu čine četiri takmičara, tako da je bilo oko 70 učenika. U finalu je pet srednjih i četiri osnovne škole. U prvom krugu takmičenja predstavnici gimnazije Bora Stanković, Pravno-poslovne škole i Ugostiteljsko – turističke škole su znali odgovore na sva pitanja, koja je žiri predvideo, pa smo se složili da umesto dve u finalu učestvuju sve tri škole. Spremnost dece je bila izvanredna“ kaže Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godine Grada Niša.

Prvoplasirani predstavnici srednjih škola dobili su knjige i po jedan tablet. Tačnije, učenicima Gimnazije „Bora Stanković“ je uručen tablet, dok će učenici „Pravno – poslovne“ škole tablet naknadno dobiti, jer nije bilo predviđeno da dve škole dele prvo mesto.

Dekanica Filozofskog fakulteta, Natalija Jovanović, koja je bila član žirija, pohvalila je finaliste kviza sa nadom da mnogi od njih uskoro budu studenti Filozofskog fakulteta, pa možda čak asistenti i profesori.

Takmičenje je organizovalo Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 grada Niša, uz podršku školske uprave Nišavskog upravnog okruga i Filozofskog fakulteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *