Niški „Noćni vukovi“ ne daju da se srpska crkva pretvori u džamiju

Moto-klub „Noćni vukovi Srbija“ iz Niša pokrenuo je juče (utorak) i noćas inicijativu da se deo crkve Svetog Arhiđakona Stefana u eparhiji Keysborough (Melburn, Australija) vrati pod srpsko okrilje jer optužuju Vladiku Irineja (Dobrijevića) i sveštenika Čedomira Videkanića da su je izdali Muslimanskoj tamošnjoj zajednici koja je od jednog dela hrama napravila džamiju!? Ova vest je večeras buknula u Nišu jer malo bi u to ko mogao da poveruje da Saša Savić, predsednik „Noćnih vukova“ nije objavio slike na svom FB profilu.

slika gde se vidi srpski grb

– Ovo je neverovatan skandal. Na stalnoj vezi sam s mojim prijateljima u Melburnu koji su se već organizovali da mirnim protestom vrate otetu im crkvu, a pogotovu što su je oni sagradili svojim novcem. Nećemo dozvoliti da naša crkva postane džamija. Mi nemamo ništa protiv Muslimana i svih onih koji su se opredelili za drugu veru, ali ne damo da se naši hramovi skrnave – kaže Savić. On dodaje da je kontaktirao kozačke Atamene kao i ruske i grčke prijatelje kako bi pomogli u borbi da se muslimanska obeležja uklone iz ove crkve odnosno „da se vladika i sveštenik dozovu pameti“. Na jednoj od slika vidi se srpski grb koji sticajem okolnosti nije prekriven.

moto klub nocni vukovi

– Vladika Irinej i sveštenik Čedomir Videkanić su dozvolili da se Crkvena sala istoimene crkve koja se nalazi tik pored iste pretvori za te proklete puste pare, u džamiju. Nije ih sramota da ruše naše svetinje i izdaju salu(koja služi za okupljanje pravoslavaca) za proklete pare! To mogu da učine samo prodani ljudi, bogohulnici!-napominje Savić, vođa srpskog ogranka moto bratstva Noćni Vukovi. On dodaje da je svojim prijateljima u Melburnu sugerisao da ne ulaze ni u kakve fizičke sukobe jer je cilj da se crkva vrati Srbima, bez obzira na novac i druge materijalne stvari.

dzamija 4

Opelo sedmogodišnjoj devojčici u maloj sali

– Potvrdila mi je jedna gospođa iz ugledne srpske porodice da je ulazila u salu kada su je muslimani „okitili“. Istog dana morali su da obave opelo jednoj devojčici od sedam godina pa su to uradili u maloj sali jer je velika izdata muslimanima. Ona mi reče da je pop Čeda Videkanić to uradio bez konsultacije sa upravom. Inače, sva srska znamenja po zidovima su prekrivena muslimanskim slikama i tepisima, cak su zastavu i sliku kraljice prekrili pa će tu sada imati posla sa zakonom. Ovo ce izazvati takav revolt i ne bi voleo da budem u kozi sveštenika Videkanića. Srbi u Australiji moraju da se ujedine ponovo – zaključuje Savić.

Marko Smiljković
foto: Saša Savić

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266