Niški penzioneri traže iste uslove gradskog prevoza kao i beogradski ispisnici – Na peticiji sakupljeno već preko 300 potpisa

Penzioneri iz Mesnih zajednica „Božidara Adžije“ i „Mija Stanimirović“ iz Niša organizovali su potpisivanje peticije u parku Sveti Sava (kod sata) kojom traže izmenu odluke o gradskom prevozu odnosno, narodski rečeno, izjednačavanje uslova korišćenja gradskih autobusa kao penzioneri iz Beograda!

penzosi

Za dva dana sakupili su između 300 i 400 potpisa kojim se traži da penzioneri, stariji od 70 godina, kao i ranije imaju besplatan gradski prevoz u Nišu. Oni zamenraju Gradu što beogradski penzioneri čak sa navršenih 65 godina imaju besplatan prevoz dok u Nišu plaćaju polovinu cene od mesečne kartice što iznosi oko 900 dinara svakog meseca. Peticija će biti potpisivana i narednih dana na istom mestu, a moguće je da će jedan punkt biti otvoren i u centru grada.

Prošlo je 5 do 12
Prošlo je 5 do 12

-Uz peticiju ide inicijativa da se preispita odluka koja je donesena i da se nekako spasi ova sirotinja. Smatramo da je na prečac donesena odluka, a da se nije vodilo računa o penzionerima koji su izgradili ovaj grad. Gospodine gradonačelniče, s obzirom da nam deca ne rade, pa izdržavamo i decu i unuke, mi živimo na ivici egzistencije. Ako beogradski penzioneri koji u proseku imaju veće penzije od nas sa juga i imaju sve benificije, zašto naša sirotinja sa juga ne bi mogla dobiti „koru hleba“. Mi smo u sistemu Udruženja penzionera Grada niša i za vreme poplave i svih nedaća pomažemo svima pa ne vidimo razloga da ne dobijemo makar besplatan prevoz da bi otišli do ambulannte, bolnice i slično, saopštila je Verica Spasić, predsednik Udruženja penzionera MZ Božidara Adžije.

Rade Milojević, penzioner iz Niša kaže da beogradski penzioner, starosti od 70 godina, daje na početku godine 400 dinara i cele godine može da se vozi po Beogradu dok niški mora mesečno da izdvaja 1.000 dinara.

-Invalidske kategorije i oni penzioneri koji imaju primanja do 13.800 dinara, zaista ne plaćaju prevoz, ali svi ostali smo pogođeni tom odlukom grada Niša jer stvarno ne vidimo razlog da nam se uskrati ta privilegija. kao da će od naše crkavice milione da zarade-objašnjava ovaj penzioner.

Novinar prvo da potpiše, pa mož’ da se popričamo

Razgovarajući s desetak penzionera, uveravamo se da je odziv slučajnih prolaznika svih doba starosti, dobar. pokušavajući da dobijemo informacije, a saznajući šta želimo, jasno nam je i simpatično upućeno: -Prvo se potpiši, pa onda možemo da pričamo. Tako je bilo.

M.S.                    .