Niški poraz ili snalažljivost: Gužve u Obrenovićevoj oko polovnih udžbenika (foto)

Pre reforme školastva, knjige za đake su bile besplatne, ali od kako se približavamo evropskim standardima življenja, sada jedan komplet knjiga košta i do 15.000 dinara.

knjige

Zato su se Nišlije snašle, pa je ovih dana u Obrenovićevoj ulici, otvoreno tržište polovnih knjiga gde su cene upola niže nego u knjižarama. Jedna školska knjiga košta od 200 do 300 dinara što je prihvatljivije mnogim porodicama. Iako po podacima gradskih struktura Niš nezadrživo „juri u progres“, mnogi roditelji su jedva dočekali ovakav otvoreni market zbog svoje loše materijalne situacije.

knjige1

Mnogi roditelji narogušeno traže knjige iz Biologije, Matematike.. a, najtraženiji su udžbenici za sedmi i osmi razred osnovne škole. Kolika je ponuda i potražnja, govore slike gde se od ljudi jedva vide knjige.

knjige-4
-Ovo je naš poraz. Nekada su deca srednje klase davala knjige nešto siromašnijim drugarima, a ovde deca sa roditeljima dolaze da prodaju knjige i u isto vreme kupuju za odgovarajući razred. Pitate me šta ću ako naiđe komunalna ili neka druga inspekcija, ima da im tresnem ove knjige u glavu i dam im dete pa neka ga oni školuju. Ja moram ovako jer imamo dvoje dece, a muž ne radi. Prihodi su nam 30.000 dinara mesečno od moje plate – kaže Ljubinka Miletić s Bulevara Nemanjića koja je „uspela“ da proda i kupi skoro sve udžbenike za decu.

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *