Niški Saborni hram liturgijom i litijom obeležio slavu

Slava Sabornog hrama u Nišu, praznik koji predstavlja rođendan hrišćanske Crkve, Silazak Svetoga Duha na Apostole obeležena je liturgijom koju je služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit niški gospodin Arsenije. Rezanju kolača, litiji i liturgiji prisustvovali su i domaćini slave, dr Dragan Milić, dipl. inženjer Milan Nikolić, dr. Slavica Georgijev i dr Bratislava Dikić.

Na samom početku obeležavanja slave Sabornog hrama, kojoj su prisustvovali sveštenici pravoslavne Eparhije, kao i Rimokatoličke i Islamske zajednice, i veliki broj građana, maturant niške Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija, Dimitrije Stefanović, rukoproizveden je u čin čteca.

Po čitanju iz Svetog Jevanđelja, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit niški gospodin Arsenije održao je prazničnu besedu. Nakon toga usledio je svečani litijski hod, a svečana povorka prošla je glavnim niškim ulicama.

„Zahvaljujem se našem Visokopreosveštenstvu Mitropolitu niškom g. Arseniju na jedinstvenom događaju. Ovo je nešto što naš grad i nas Nišlije čini jedinstvenim, da budemo pametni jer je naš grad iznad svega. Ovo ću pamtiti do kraja života jer je bilo tako lepo i veličanstveno“ – rekao je jedan od domaćina slave dr Milić.

Duhovi, Trojica, Silazak Svetog Duha na Apostole, praznik je koji predstavlja rođendan hrišćanske Crkve, a praznuje se 50. dan posle hrišćanskog Vaskrsa, pa se zove i Pedesetnica. Ovo je trodnevno praznovanje u znak sećanja na dan kada je Sveti Duh ispunio apostole snagom da šire Hristovu veru.

Smatra se da je ovo dan kada se Duh Sveti u obliku plamenih jezika spustio na glave Hristovih učenika koji su, iako ljudi iz naroda i ne mnogo učeni, dobili znanje svih jezika koje do tada nisu govorili i snagu da dovrše delo Gospodnje za spas čovečanstva

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *