Niški srednjoškolci i ove godine pobednici na takmičenju učeničkih firmi

Učenička kompanija „NutriensTerra” iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu u četvrtak. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom i prodajom smeše za biljke koja smanjuje vreme potrebno za njihovo uzgajanje.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „BiOrganic” koju čine učenici Ekonomske škole u Nišu koji sakupljaju bilje na obroncima Stare planine i Jastrepca i izrađuju prirodne sapune, maske za lice i mešavine čajeva.

Učenička kompanija „S-mass” iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu osvojila je treće mesto sa specifičnim proizvodom od „pametne mase” koji razvija finu motoriku kod dece. Pored ovih kompanija, na nacionalno finale plasirale su se i „e-Whale” Tehničke škole „Rade Metalac” u Leskovcu sa elektronskim uređajem koji omogućava proveru količine alkohola u krvi, kao i „Little Bottle” koju čine učenici Tehničke škole u Vlasotincu koji se bave proizvodnjom i prodajom zdravih i lekovitih napitaka.

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Briselu.

Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Godina preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije TeleGroup i Roda centra.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *