Niški studenti na raspolaganju imaju 96.000 knjiga u Univerzitetskoj biblioteci

Niški studenti u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ imaju na raspolaganju 96.000 izdanja, ali to po svemu sudeći i pored truda rukovodstva nije dovoljno. Rukovodstvo na čelu sa upravnikom Zoranom Živkovićem zalaže se da sve knjige za koje se ispostavi da su tražene, pokušava da nabavi, ali prvo su skupe, a i biblioteka nema dovoljno novca da sama finansira sva ta izdanja.

univerzitetska-biblioteka-2
Univerzitetska biblioteka u Nišu

Najviše nedostaju knjige iz građevinske struke. Naši radnici zapisuju prema onome šta najviše traže studenti, pa mi vidimo da nabavimo ta izdanja. Često se dešava da traže neka nova izdanja koja su im nedostupna, a mi imamo stara. Na hiljade knjiga smo nabavili do sada, učestvujemo i u Tempus programu tako da se trudimo da svima izađemo u susret, ali to je nauka, stalno napreduje – objašnjava Živković.

Studentkinja Građevinskog fakulteta Jelena Todorović došla je sa drugaricom da pronađe neka sistemske obračune iz betonskih konstrukcija i kaže da je zadovoljna onim što je našla.

Iskreno, to mi ne treba za studiranje, nego za projekat koji radim mimo studija i našla sam nešto približno onome što sam tražila. Moja koleginica je pak tražila nešto iz domena elektronike u mehaničkim aparatima, ali nije našla ništa kvalitetno – ističe ona.

univerzitetska-biblioteka

Živković se nadovezuje na priču i kaže da se najteže nabavljaju knjige o tehičkim naukama.

Elektroniku, mašinstvo, zaista je teško ići u korak s napredovanjem tih nauka i nabavljati najnovija izdanja. Lingvistika, srpski jezik, sociološke i uopšte društvene nauke, tu smo opremljeni već na zavidnom nivou u regionu– kaže Živković.

Miodrag Miljković, profesor književnosti i producent filma „Radnički je ljubav Niša“ je fakultet završio u  Beogradu i kaže da je tamošnja biblioteka bogatija, ali da ni niška ne zaostaje mnogo.

Postoje neka izdanja koje sam našao u Nišu, a eto u Beogradu ih nema. Uostalom, kao i u drugim društvenim sferama, u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu je lakše nabaviti knjige nego u drugim centrima. Bogatije je tle, ima mnogo više sponzora, ali u svakom slučaju, studentu koji hoće da uči, nije problem da nađe bilo koju knjigu – komentariše Miljković.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *