Niški studenti penzionerima besplatno popravljaju zube

Studenti četvrte i pete godine niškog Medicinskog fakulteta i ove akademske godine će, na Klnici za stomatologiju, potpuno besplatno pružati gotovo sve zubarske usluge penzionerima starijim od 65 godina, ali i mladim Nišlijama koji još nisu dostigli punoletstvo.

klinika-za-stomatologiju

Zahvaljujući usluzi, koja je prošle godine, nakon gotovo deceniju i po ponovo uvedena, a kao deo obavezne prakse koju medicinari obavljaju uz pomoć svojih profesora, popravka i vađenje zuba, hirurške ali i ostale intervencije koje se pružaju na Klinici, ni ove godine njima se neće naplaćivati. Iako profesori potvrđuju da i dalje ima skepticizma i zaziranja kod pacijenata, da se prepuste studentima kojima je ovo na neki način „vatreno krštenje“, ističu da je samo tokom prošle godine, na hiljade Nišlija prošlo kroz njihove ordinacije.

Jedna od njih, koja je sa osmehom napustila ordinaciju je i Jelena Mitrović, učenica jedne niške osnovne škole, koja je u pratnji sa majkom došla da popravi zub.

Dobra je zamisao da usred ove nemaštine ovi ljudii mogu da pomognu kad je najgore, a svi znamo je zubobolja jedna od najbolnijih stvari, ali nije mi bilo prijatno da mi dete dođe „pod ruku“ nekom studentu, ali sam se zaista nakon nekoliko minuta uverila da nema mesta predrasudama, istakla je gđa Mitrović, majka osmogodišnje Jelene i dodala da je oduševljena pažnjom koju mladi studenti posvećuju pacijentima.

Novac za kupovinu materijala je i ove godine obezbedio Medicinski fakultet, kome je Klinika za stomatologiju godinama unazad, glavna nastavna baza koja važi za jednu od najboljih u zemlji. Ono što nije predviđeno i ne spada u besplatne usluge, jeste protetika, objašnjavaju profesori, koji to pravdaju tržišnom neminovnošću.

 

Zaista smo prezadovoljni jer posle intervencijenaših studenata za sve ovo vreme nije bilo neželjenih reakcija, onih medicinskih, i to što svi pacijenti potpisuju saglasnot samo je puka formalnost, i to zaista znači tim mladim ljudima, jer pored najsavremenijih simulatora kojie imamo, „živa stvar“ je ipak nešto drugo, kaže doc. dr Aleksandar Mitić, direktor Klinike i prodekan na Medicinskom fakultetu.

Nekada, dobro poznato lice NTV Vesna Milić objašnjava da je jedina zamerka to što ovo odavno nije urađeno.

Znamo svi u kakvim socio-ekonomskim uslovima živimo, znamo koliko su i plate i penzije a o nezaposlenosti i da ne pričamo, tako da ove „pro bono“ usluge sigurno mnogo znače ljudima, naročito penzionerima, jer je ovo dobra šansa da ne budemo „krezuba nacija“, ali i da mladi steknu naviku da brinu o dentalnoj higijeni, veli novinarka Vesna Milić, koja i sama ima prijatelje koji rade praku na ovoj Klinici.

Kao i prošle, studenti završnih godina će i ove godine na Klinici za stomatologiju ovu „praksu“ obavljati samo u toku predavanja, odnosno tokom dva semsestra, a za ove namene Medicinski fakultet odobrio je preko dva miliona dinara.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *