Niški studenti: Vratite apsolventski staž!

Na protesnom skupu niških studenata koji se zbio danas na Trgu kralja Milana u Nišu okupilo se preko 500 budućih visokoškolaca koji su tražili da se ponovo uvede apsolventski staž. Mihajlo Pavlović, apsolvent Ekonomskog fakulteta koji je okupio ovu neformalnu grupu preko društvene mreže Facebook ističe da je „vraćanje apsolventskog staža neophodno jer će u suprotnom mnogi studenti biti u nemogućnosti, zbog manjka finansija, da nastave školovanje.

studenti2

 
– Ukidanjem staža propisano je da student koji do oktobra ne da godinu, mora da je obnovi što košta od 20.000 do 40.000 dinara, zavisno od fakulteta. To će dovesti do potpunog bankrota nekih studenata jer neće moći da nastave školovanje. Uz to, mnogi će izgubiti pravo na boravak u domu i ishranu u menzi što je potpuno nehumano-ističe Pavlović. On najavljuje veliki protest studenata za 6. oktobar kada bi trebalo da se okupe visokoškolci iz raznih studentskih organizacija.

Mihajlo Pavlović
Mihajlo Pavlović

– Jedan od naših zahteva je i da nam vrate broj redovnih ispita koji je smanjen sa šest na pet. Apsolventski staž je trajao godinu dana, a sada jednostavno ne postoji pa zato apelujemo na Ministarstvo prosvete da ponovo uvede staž kako bi studenti normalno funkcionisali – dodaje Pavlović.

M.S.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266