Niški SUBNOR obeležio „Dan borca“, 83. godišnjicu od antifašističkog ustanka u Srbiji

Manifestacijom „Mir i sloboda u svetu“, i polaganjem venaca na spomenik „Iskra slobode“ u Parku heroja na nišavskom keju, niški SUBNOR obeležio je 83. godišnjicu od antifašističkog ustanka u Srbiji. Iz SUBNOR-a kažu da slavimo ovaj dan da bismo pamtili potomke koji nisu bili ničije sluge, niti su se mirili sa okupacijom i saradnjom.

Dan borca bio je državni praznik u SFRJ i SRJ, i proslavljao se 4. jula. On je nazivan i praznikom ustanka naroda Jugoslavije i obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Praznik se i danas obeležava, ali nezvanično, u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, kao sećanje na heroje Drugog svetskog rata.

Počast stradalima tokom Drugog svetskog rata polaganjem venaca na spomenik Iskra slobode odala su sva boračka i patriotska udruženja grada Niša, kao i organizacije penzionisanih pripadnika Vojske Srbije. Goran Milosavljević, član gradskog odbora SUBNOR-a Srbije Grada Niša ističe da je na toj sednici doneta odluka da se od Jugoslavije stvori antifašistička tvrđava, koja će da odvuče veliki deo nemačke sile prema Jugoslaviji, kako bi sovjetska Rusija mogla da izvrši što uspešniju odbranu.

„Slavimo ovaj dan baš zato da bismo pamtili čiji smo potomci i ko su naši preci. Oni nisu bili ničije sluge, nisu se mirili sa neslobodom, sa porobljavanjem, okupacijom i saradnjom. Naravno da je srpski narod prvi uzeo pušku i prvi ustao protiv fašističkog okupatora“ – rekao je Milosavljević.

Na obeležavanju ovog praznika, umesto bolesnog istoričara Nebojše Ozimića, posvetu ovog značajnog događaja njegovu besedu pročitao je Aleksandar Rakić, koordinator SUBNOR-a Srbije Nišavskog upravnog okruga:

„Pala mi je zahvalna dužnost da kažem koju reč o miru i slobodi u svetu u istorijskom vremenu kada se mir i ne nazire i kada pola čovečanstva živi u neslobodi i bori se protiv nje. Borba, to je ona sveta reč koja odvaja roba od slobodnog čoveka, podjarmljeni narod od naroda kome je potreba za slobodnim životom sastavni deo bića i smisao postojanja“ – istakao je Rakić.

Park heroja NOB-a u Nišu je memorijalni kompleks posvećen stradanjima u Drugom svetskom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi naroda Jugoslavije. Kompleks koga čine biste šest narodnih heroja i spomenik „Iskra slobode“ svoj formiran je 2014. godine, nakon što su spomen obeležja narodnih heroja Filip Filipovića, Stanka Paunovića i Filip Kljajića Fića prebačeni na plato u nišavskom parku pored spomenika „Iskra slobode” i bisti Sretena Mladenovića, Mike, Mije Stanimirovića i Konrada Žilnika.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *