Niškoj Banji vratiti status banje i časno mesto koje zaslužuje

Goran-Bojić
piše: Goran Bojić, prvi na listi Srpske radikalne stranke u Niškoj Banji

Mnogi kandidati pre mene obećavali su i nudili razne programe za Nišku Banju, ali na žalost to su ostala samo nikada ispunjena obećanja. Ta obećanja su bila neke neartikulisane i nepovezane priče koje nisu imale utemeljenja u realnosti.

U proteklim danima obišao sam neka sela na teritoriji naše opštine i video devastirana i uništena sela sa razorenom infrastrukturom energetskom i putnom a u narednim danima obići ću i sva ostala mesta na teritoriji naše opštine. Kao ozbiljan kandidat želim da vas upoznam sa programom oporavka Niške Banje koji bi pokrenuo odmah po dolasku na funkciju Predsednika Opštine. Kako bi povratili staus banje našoj Niškoj Banji i pokrenuli razvoj Niške Banje fokusirao sam se na sledeće oblasti:

Turizam

Niška Banja zauzimala je jedno od veoma značajnih mesta među banjskim turističkim mestima Srbije. Dugi niz godina, Niška Banja u ukupnom turističkom prometu banjskih mesta zauzimala je treće mesto, posle Vrnjačke banje i Sokobanje, sada je nema ni na popisu banja. Predstavnici Niške Banje nemaju niti ideju niti strategiju razvoja turizma i predstavljaju beznadežan slučaj. Ukoliko nastave da rade kao do sada Niška Banja će za nekoliko godina nestati sa mape turističkih destinacija. Broj posetilaca Niške Banje koji je 2000. bio 47.588 i broj noćenja 417.934, opadao je i zaustavio se na cifri od 10.636 noćenja. Hoćemo li da Niška Banja tako POBEĐUJE? Naš cilj je da Niška banja opet povrati status banje i da stvorimo mogućnosti za dalji oporavak u banjskom turizmu. Od svih banja u Srbiji, Niška Banja ima najpovoljniji i najprometniji položaj. Zato treba i dodatno promovisati Nišku Banju kao turističku destinaciju a od posebne važnosti za Nišku Banju jeste blizina Niša, za banjske goste naročito su turistički privlačni sledeći spomenici i lokaliteti: Medijana, Ćele kula, Tvrđava, Čegar i Bubanj, Sićevačka klisura, Jelašnička klisura, Bojanine vode i dr.

SRS-Niška-Banja
Goran Bojić, (prvi s desna) u obilasku sela oko Niške Banje

Infrastruktura

Razvoj energetskog sistema i povećanje energetske efikasnosti su jedan od bitnih preduslova infrastrukturnog razvoja i bržeg društveno-ekonomskog razvoja Niške Banje. Energetski kapaciteti se moraju rekonstruisati, modernizovati i graditi novi uz što veće korišćenje obnovljivih izvora energije. Veća upotreba obnovljivih izvora energije biće naš primarni cilj. Saobraćajna infrastruktura: Nastavak, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajne mreže doprineće ostvarivanju osnovnog cilja a to je funkcionalna i bezbedna saobraćajna infrastruktura što je jedan od neophodnih preduslova za svestrani razvoj, čime će se uslovi života i rada na selu približno ujednačavati kao i u gradu i zaustavljati odlazak mladih sa sela.

Preduzetništvo

Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za investiranje, podsticanje inovativnog i preduzetničkog ponašanja, razvoj preduzetništva kroz povećanje broja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, pojednostavljivanje procedure, brže dolaženje do dozvola za rad, određivanje novih lokacija radnih zona i njihovo infrastrukturno opremanje, jačanje konkurentnosti privrede, jačanje inicijativa teritorijalnog marketinga zbog poboljšanja imidža naše opštine kao potencijalnog privrednog centra, povećanje ukupne zaposlenosti, veće ulaganje u razvoj ljudskog kapitala, podsticanje regionalnog povezivanja, su neki od naših ciljeva u ovoj oblasti.

Poljoprivreda

Unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje kako biljne tako i stočarske vidimo kroz jačanje tržišno orijentisane poljoprivredne proizvodnje, individualnog poljoprivrednog proizvođača, svih oblika udruživanja, institucija i stručnjaka, kao i različitih vidova podrške od finansijske do stručne, tako da ovaj sektor postane poznat po ekološki proizvedenim poljoprivrednim proizvodima koji spajaju profitabilnost sa akcijama zaštite životne sredine. Želimo profitabilnu poljoprivredu koja je sposobna da se adaptira na promene zahteva tržišta.
Zaštita životne sredine
Obzirom da je Niška Banja turistička opština radićemo na poboljšanju stanja u oblasti zaštite životne sredine putem realizacije razvojnih i sanacionih programa i projekata koji će eliminisati ili smanjiti uticaje koji štete životnoj sredini i prirodnim resursima, poštovanjem propisanih standarda i procedura pri realizaciji novih projekata.

Izvori finansiranja:

1.Sredstva domaćih privatnih investitora 2.Projekti i sredstva zainteresovanih stranihinvestitora 3.Javno-privatno partnerstvo i koncesije 4. Donacije

Dragi moji sugrađani, ovo je samo najkraći opis onog posla koji nas očekuje da zajedno uradimo za vraćanje naše banje na mesto koje zaslužuje.

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *