Nišlija na brdu Vinik iznad grada, ipak, postavio krst!

Izvor: www.niskevesti.info

Vlasnik vikednice na Viniku Milun Milošević sa komšijama postavio improvizovano obeležje, kada već kao i Nišlije nije dočekao da se realizuje ideja o izgradnji kompleksa posvećenog caru Konstantinu sa impozantnim krstom.vinik

Na brdu Vinik iznad Niša postavljen je krst! Ali, ne onaj visok 82 metra, koji je planiran pre nekoliko godina u slavu rimskog cara koji je priznao hrišćanstvo kao zvaničnu religiju. Vlasnik vikednice na Viniku Milun Milošević sa komšijama postavio je improvizovano obeležje, kada već kao i Nišlije nije dočekao da se realizuje ideja o izgradnji kompleksa posvećenog caru Konstantinu sa impozantnim krstom.

A od izgradnje se odustalo marta 2012. godine iako se pre toga planiralo da bude završen do 2013, kada se u gradu obeležava 17. vekova od donošenja Milanskog edikta.

Uprkos činjenici da su potpisani mnogi dokumenti o ovom projektu, utisak je da se u njegovu realizaciju krenulo neozbiljno, pa su svi učesnici u međuvremenu obavezu izgradnje prebacivali na drugoga.

Podsetimo, 2009. godine – na inicijativu lokalnog biznismena Dragana Miloševića – doneta je Deklaracija o narodnom jedinstvu, čiji su se potpisnici: ugledni privrednici, crkveni velikodostojnici, lokalni političari, te zvaničnici Vojske i policije obavezali da će pomoći izgradnju ovog hrišćanskog obeležja.
Godinu dana kasnije, Grad je Srpskoj pravoslavnoj crkvi ustupio šest hektara zemljišta za ovu namenu…

Međutim, u leto 2001, srpski patrijarh Irinej javno je ukazao da izgradnji monumentalnog zdanja treba prići znatno odgovornije, na šta su predstavnici Niša odgovorili kako je njihova jedina obaveza bila da izgrade prilazni put do Vinika.
Precizirali su i da će to ispuniti – ali tek kada budu dobili dokaz o ozbiljnoj nameri da će se nešto uopšte graditi!

– Prilazna saobraćajnica do brda nije izrađena jer nisu rešeni pravno-imovinski odnosi sa vlasnicima zemljišta – objašnjavao je pre tri godine Dragan Milošević, jedan od inicijatora izgradnje kompleksa, uveravajući da je „Elektrodistibucija“ izdvojila sredstva za izgradnju trafostanice i rasvetu, a da će izgradnju puta pomoći NIP.

vinik5
Ovako je trebala da izgleda slika krsta iznad Niša

Međutim, problemi oko puta nisu jedini razlog zbog kojeg će na Viniku ostati samo pusta poljana. Naime, iako se naveliko najavljivalo da će veliki novac za izgradnju kompleska biti obezbeđen od preduzetnika, odziv je bio veoma slab, pa je nejasno ko bi još investirao ne mala sredstva u izgradnju kompleksa.

Inače, bilo je planirano da krst na Viniku – visok 82, sa rasponom od 40 metara – bude vidljiv iz svih delova grada. Čitav kompleks, posvećen Konstantinu Velikom, rođenom Nišliji, trebalo je da se prostire na 13 hektara, sa čak tri nivoa.

Na prvom je bila planirana pristupna saobraćajnica sa parkingom, na drugom hotel sa 70 ležajeva, te medija centar, restoran i suvenirnica, dok su na trećem trebalo da se glavni sadržaji – krst i amfiteatar.

U centralnom delu bilo je zamišljeno da se izgradi Muzej cara Konstantina, a iznad njega kružni plato – sa Hristovim monogramom – iz kojeg se uzdiže krst sa vidikovcem.

Niš minulih godina i decenija nije iskoristio činjenicu da je njemu rođen rimski car, i šansu da Konstantin Veliki postane ozbiljan brend, po kojem će se Niš prepoznavati ne samo u Srbiji već i celom svetu.

Za tako nešto nije dovoljono da imaju aerodrom “Konstantin Veliki”, gradsku slavu, nagrade Filmskih susreta nazvane po njemu, ili da jedna osnovna škola i fudbalski klub nose njegovo ime.

Tako je pre tri godine, umesto „krsta nad krstovima“ na brdu Vinik iznad Niša i spomenika caru u centru grada, za vreme gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena, otkriveno spomen-obeležje.
I to na Nišavskom keju, iznad jedinog gradskog toaleta, a polemike o ovom postamentu su odmah počele da kolaju gradom.

Izvor: www.niskevesti.info

3 Comments

  1. Za postavljanje krsta iznad grada se ne pitaju popovi i tzv. lokalni biznismeni, već svi građani. Drago mi je što nije došlo do toga. Rasipanje para na nešto totalno nepotrebno u gradu u kome je industrijska proizvodnja i proizvodnja uopste misaona imenica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *