Nišlije na protestu „Provetrimo Niš, dišimo slobodno“ tražile smanjenje zagađenja vazduha

Protest pod nazivom Provetrimo Niš, dišimo slobodno organizovan je kasno popodne ispred Skupštine grada Niša, a njegovi učesnici zatražili su od gradske vlasti da preduzme mere kako bi zagađenje vazduha u gradu bilo smanjeno.

Odbornik koalicije „Niš moj grad“ Miodrag Stanković rekao je na skupu da odbornici opozicije Skupštine Grada Niša godinama unazad ukazuju na zdrastvene probleme koje građani imaju zbog zagađenog vazduha i da je vazduh u Nišu iz dana u dan sve zagađeniji, a gradonačelnica i njeni saradnici ne smatraju to prioritetom i ništa ne čine kako bi zagađenje smanjili.

Stanković je podsetio da je protest pod istim nazivom organizovan u Nišu i januara 2020. godine, ali od tada do danas gradska vlast nije realizovala ni jedan od devet zahteva koje su joj građanski aktivisti tada uručili.

Naš zahtev je  da se sve kotlarnice u gradu koje koriste mazut prebace na gas ili priključe na sistem daljinskog grejanja. Takođe, zahtevamo da se mreža daljinskog grejanja proširi i pristupačnim cenama omogući priključenje što većeg broja korisnika“, rekao je Stanković.

On je kazao da bi zagađenje vazduha bilo smanjeno i uvođenjem besplatnog gradskog prevoza tokom zime jer bi se građani motivisali da što manje koriste sopstvene automobile.

Potrebno je da se svim fabrikama naloži obaveza kontrole emisije štetnih gasova i da se konačno pristupi zatvaranju postojeće deponije, a otpad počne da tretira po standardima Evropske unije“, izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, aktuelna gradska vlast treba da izmeni Statut i ponovo obrazuje Gradsku upravu za zaštitu životne sredine, ukinutu 2012. godine.

Jasno je da lokalnoj vlasti u Nišu nije interes građana na prvom mestu, već ispunjavanje zahteva iz Beograda, partijski i lični interesi“, istakao je Stanković.

Građanski aktivista Miloš Bošković rekao je da se poslednjih godina dosta priča o zagađenju vazduha, ali da će Niš, ukoliko nastavi ovim tempom sa preduzimanjem mera, možda imati dobar vazduh za 50 godina.

Ne bih da toliko čekamo na čist vazduh, ja bih da ga imamo za godinu ili dve, ali potrebno je da se lokalna samouprava i država pokrenu i počnu ozbiljnije da bave tim problemom“, izjavio je Bošković.

Osnivač Pokreta mladih Miljan Marjanović rekao je na skupu da je vazduh u Nišu povremeno vidljiv koliko je zagađen, ali da gradonačelnica sa svojom ekipom ništa ne želi da radi da se to promeni.

Najpre moraju u svim kotlarnicama da mazut zamene gasom, jer se mazut pokazao kao veliki zagađivač, a uz to je energetski neefikasan“, istakao je Marjanović.

Oganizatori skupa, koalicija „Niš moj grad“ i Pokret mladih najavili su nova okupljanja ukoliko rukovodstvo grada ne preduzme mere za smanjenje zagađenja vazduha.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *