Nišlije putuju u Ševeningen po Šešeljevu slobodu

Na protest ispred zatvora Ševeningen u Hagu, iz Niša kreće 15 članova i simpatizera Srpske radikalne stranke (SRS) gde će zatražiti bezuslovno puštanje Vojislava Šešelja, saopštio je za „Građanin“ Tihomir Perić, član centralne otadžbinske uprave iz Niša. protest je zakazan za 12 časova u subotu. Iz Beograda će poći četiri ili pet autobusa.

– Dali su nam 500 metara u krugu ševeningena da možemo mirno protestvovati. U planu je i protesna šetnja oko zatvora. mi tražimo da se on bezuslovno, a ne privremeno pusti na slobodu jer mu je ugroženo zdravlje i nesumnjivo da tamo nema adekvatnu zdravstvenu negu. Vojislav Šešelj je 11 godina u Ševeningenu i do sada mu nije podignuta optužnica jer nije kriv. To je evidentno i zato se ne slažemo sa privremenim puštanjem na slobodu već želimo da on konačno izađe iz tog zatvora – rekao je Perić.

Lider SRS se u februara 2003. dobrovoljno predao Haškom sudu, koji ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj i BiH, ali i incidenata i Vojvodini. Šešelj, koji je od tada u pritvoru u Ševeningenu negirao je svaku tačku optužnice.

M.S.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266