Nišlije se kolektivno isključuju s Gradske toplane – masovni protesti nisu isključeni!

Upravni odbor Udruženja predsednika Skupštine stanara u Nišu odlučio je na jučerašnjoj sednici da pokrene akciju kolektivnog isključivanja Nišlija s Gradske toplane.

Nišlije ogorčene na gradsku vlast zbog cene grejanja
Nišlije ogorčene na gradsku vlast zbog cene grejanja

Profesor Đokica Jovanović, jedan od pokretača inicijative za smanjenje cene grejanja saopštio je da je za sada to jedino rešenje kako bi se „urazumila“ Gradska toplana, ali i gradski oci koji su to dozvolili. Na pitanje da li se pripremaju protesti u gradu zbog enormno visokih računa za grejanje, on je odgovorio „u ovoj situaciji zaista ništa nije isključeno“.

Odlučeno je da pokrenemo inicijativu kolektivnog skidanja radijatora iz zgrada. Naredni potez je da predsednike upoznamo sa tim, a oni prenesu to svojim stanarima. Tako da sigurno neće ceo grad u jednom danu skidati radijatore, već naselje po naselje ili nešto drugačijim sistemom, videćemo kako da sprovedemo tu dinamiku. Protesti ispred Gradske toplane ili na nekom drugom mestu nisu isključeni jer ovo sa računima za grejanje od 10 do 18.000 pa i više dinara zaista vređa inteligenciju građana – tvrdi Jovanović.

On kaže da je Udruženje u formiranju, i da se „bore“ sa nekim birokratskim problemima, ali da je Udruženje održalo osnivačku skupštinu gde je izabralo upravni i nadzorni organ.

Nišlije ogorčene na gradsku vlast zbog cene grejanja
Profesor Đokica Jovanović

Gradska toplana se ponaša monopolski, i ta sredstva idu na nek troškove koji su građanima nepoznati. Mi smo nedavno dobili odgovor od gradonačelnika Niša što zapravo predstavlja fotokopirana dokumenta koje smo ranije dobili od uprave. Dakle, tu se radi o običnom ponižavanju građana što znači da naši potezi više neće biti diplomatske prirode već ćemo pribegavati nekim drugim potezima – zaključuje Jovanović.

M.S.

17 Comments

 1. Mene grejanje košta 20.000 dinara za stan od 44 kvm. Naravno trošak bi bio manji da studeni koji stan koriste umeju da štede. Ups, zaboravio sam da kažem da je trošak na godišnjem nivou, da nisam priključen ni na kakvo grejanje i da se niko nije žalio na kvalitet grejanja.
  Moja podrška oštećenim građanima Niša.

 2. Svi na sud, ljudi. PADA NA SUDU. Pogledajte šta piše u Zakonu o zaštiti potrošača i u Zakonu o obligacionim odnosima, pa onda juriš na sud sa tužbama! Ovo što radi toplana je N E Z A K O N I T O.

 3. Sto se tice obracunavanja cene grejana bilo bi dobro da se vide koliko je potrebno u najlosijem zimskom periodu potrosila toplana za grejanje svih objekata i tu cenu podeliti sa brojem kvadratnih metara koji se greju i tu jedinicu pomnoziti sa kvadraturom stana ili poslovnog prostora i to naplatiti. Pod potrosenim sto se tice toplane podrazumeva se kolicina gasa, vode,struje i kolicina ulozenog rada i drugih imputa u sklopu toga koje bi trebalo da kontrolise upravni odbor toplane koji cine ljudi iz kucnih saveta i preduzeca koja su obuhvacena grejanjem.Pozdrav!

 4. CENA GREJANJA
  Moj stan ima 65 grejnih kvadrata. Račun, samo grejanja, je 8.500 dinara mesečno, cele godine. To znači da 17.000 dinara mesečno potrošim za grejanja, prevedeno u metre kubne mogu mesečno da kupim skoro 5 kubika drva. Dajte jednog ko se greje u kući, sam i potrošimesečno 5 kubika za 65 kvadrata.

 5. Kad BOLI svi kukaju. 25 godina su kukali i protestovali stanovnici DUVANIŠta zbog LOŠEG grejanja niko se nije obazirao na njih . Svi su se pravili pametni. Sad kad je došo đavo po svoje ….

 6. Топлана није уграђивала грејна тела и систем у зградама тако да нема ни право да их скида…подршка станарима -СТОП ПЉАЧКАЊУ!

 7. Smenjujte bandu iz toplane po svaku cenu, ovi ce nas racunima i nametima udaviti, preko 700 miliona je bio dug Jugorosgasu koji treba da plate gradjani preko uvecanih racuna. Moze u paketu da im se pridruzi i gradska vlast. Puna podrska svim obespravljenim gradjanima. Ja nemam centralno grejanje ali ako pozovete na protest izlazim sa celom porodicom.

 8. Zar još niste shvatili kako funkcioniše kapitalizam? I zašto je nastao komunizam? Donesu zakone u opštem interesu koji je na uštrb vaših ličnih. A ti „opšti interesi“ nisu uopšte opšti. Već nečiji.

 9. Bilo bi dobro da, ukoliko ste u mogućnosti, pribavite iznos prosečne plate u Srbiji pre 10-15 godina i iznose računa za grejanje u istom periodu. Kao i kurs evra.
  Ako se ne varam prosečna plata je pre 15-tak godina bila oko 6500 dinara a cena računa za stan od 50-tak kvadrata je bila oko 470 dinara. Što znači da je prosečni gradjanin jednom platom tada mogao da plati 13 računa za grejanje. Danas je prosečna plata oko 40000 dinara (mada je realno i manja) a cena računa za grejanje je 7000 dinara samo grejanje plus etažno održavanje. Znači manje od 6 računa se može platiti jednom prosečnom platom. Stvar je mnogo gora ako se stvari sagledavaju kroz „čvrstu“ valutu. Jer je grejanje koštalo 6 evra a danas košta 60 evra. 10 puta je poskupelo iako je cena gasa porasla „samo“ 3 puta. Dakle, očigledno je da izmedju ruske kompanije i toplane postoje „posrednici“ koji zaradjuju enormne sume jer drugog objašnjenja nema. Ako toplana tvrdi da je 750 miliona u gubitku onda neko ima nerealna potraživanja prema njima pa oni ta potraživanja prenose na gradjane.
  Toplana nas je ubedjivala da prelaskom na gas će cene biti manje a vidimo šta je na kraju ispalo.

 10. Nisam prvnik ali prema objašnjenjima iz topalne da bi se isključili sa grejanja ,,u cugu,,svaka skupština stanara trebalo bi da konatktira investitora objekta koji će na zahtev stanara tražiti isključenje sa mreže-nije svaki stan pojedinačno priključivan,već čitav objekat.E sad je pitanje da li je investitor još uvek ,,živ,,.

 11. Ako se stanari pojedinacno iskljucuju,oni i dalje placaju 30% racuna. Jedini pravi nacin da se nesto uradi je iskljucenje celih zgrada,da se toplani odjednom dostavi veliki broj zahteva za iskljucenje celih zgrada……

  1. Svaka cast,jedino tako udruzeno mozemo nesto i postici,ja nemam parno grejanje ali podrzavam vas u svakom smislu!Zajedno protiv kradje gradjana,dokle vise

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *