Nišlijka koja je opčinila Džejms Bonda – Nađa Regin

Jedina srpkinja koja je glumila pored legendarnog detektiva Džejms Bonda, u ulozi Šona Konerija je Nađa Regin, rođena je Nišlijka. Ona je kasnije uzela i državljanstvo Velike Britanije.

Ovih dana, sećanje na ovu nedavno preminulu glumicu osvežila je umetnica Klaudija Čermak koja je Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu donela Nađinu sliku s potpisanim autogramom. Ovaj čin zbio se pre dva dana u okviru Treće beogradske konferencije kompjuterske grafike i umetnosti.

Nađa Regin je svojevremeno glumila devojku legendarnog tajnog agenta i to čak u dva filma.

Za Šona Konerija, s kojim je glumila u filmovima, „Iz Rusije s ljubavlju“ i „Goldfinger“ govorila je novinaru jednog lista pre par godina da je pravi profesionalac „koji je sa strpljenjem uvek želeo da pomogne kolegama“ .

Nađa je rođena 2. decembra 1931. u Nišu kao Nadežda Poderegin.

Daleke 1963. i 1964. godine je dostigla vrh glumačke scene tadašnje Jugoslavije, ali to je nekako do početka 2000 godine i kassnije, ostalo u senci. Polednji put kada je kontaktirana u Londonu imala je 84. godine i pisala je memoare.

Kada sam zatražila autogram od Konerija, on je bez problema pristao, ali u šali zauzvrat tražio poljubac. Odgovorila sam da ću pozvati šofera da ga poljubi – priseća se anegdote Reginova.

Nađa je provela detinjsstvo u Nišu, ali se kasnije ssa porodicom preselila u Beograd. kanije je upiala i završila glumu. Bila je u klasi Jože Rutića sa kolegama Pavlom Minčićem, Draganom Lakovićem i drugima, a najviše se kako je govorila, družila sa glumicom Jelenom Žigon.

Kada je postala majka, to je za nju bio prioritet. Potom je odbijala uloge tako da na posletku i nije imala mnogo ponuda kao posle dva filma o legendarnom agentu 007. Okrenula se književnosti i zaposlila kao analitičar za scenarija u jednoj firmi.

Sada sam ponosna baka Antona, sada već studentu Oksforda i pišem memoare – rekla je jednom Nađa.

Džejm Bond pod kodnim imenom 007 je inače izmišljeni lik agenta obaveštajne MI6, pisca Ijana Fleminga. Kako mediji navode velika je mogućnost da nga je piao po liku Srbina, Duška Popova iz Titela koji je nekada bio agent britanske obaveštajne službe, a radio je za njih i tokom Drugog svetkog rata. Da je to možda tako inicira i broj telefona koji je mladi i ambiciozni Srbin imao u to vreme u Beogradu, a koji glasi 25 – 007.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *