Nišu fale hrabri političari, a ne karijeristi

piše: Milosav Jukić
piše: Milosav Jukić

Ne vidiš dalje od nosa, nemaš hrabrosti ili znanja i eto ti nesreće pred vratima. Desetinama godina u nazad imamo negativnu selekciju naših političara. Izgleda da su cepači karata postali organizatori igranke. I igranka propade. Što li?

Koliko sam puta upozoravao o posledicama medijskog zakona. Ukinuti regionalni javni servis u Nišu nije samo problem medija. Tu je i ekonomski i demografski problem. Kome to govoriti? Iz izlaganja nekih vidim i da nemaju pojma šta je regionalni javni servis i šta sa sobom nosi a vode grad.

Umesto da iz Niša svakog meseca ode desetine miliona dinara moglo je da pristigne stotinu miliona. Kao Beograd i Novi Sad, Niš bi imao zaposlene o tuđem trošku. Ti zaposleni bi imali primanja koja nisu 25.000 dinara. Iz rada tog servisa korist bi imala i privreda grada.

skupština

Račun stiže, vrlo brzo. Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave. „Jedinici lokalne samouprave pripada porez na dohodak građana ostvaren na njenoj teritoriji…50 % poreza na zarade koji se plaća prema prebivalištu zaposlenog“. To kada se prevede na srpski izgleda ovako. Mi dajemo pare za TV pretplatu. Iz tih para se zapošljavaju u Beogradu i Novom Sadu. Iz tih para ostvaruju svoja primanja. Ta primanja imaju poreze koji idu u Republiku. Na osnovu toga jednostavno kažu „mi smo više uplatili u budžet, imamo prava na veća primanja iz budžeta“!!! Našim parama primaju plate, našim parama uplaćuju u budžet i zahvaljujući našim parama više će uzeti iz budžeta! Savršenstvo je postignuto. Veće zahvatanje iz budžeta, nova radna mesta, nova primanja novo uvećanje davanja u budžet, još veće zahvatanje iz budžeta. „Vozi Miško“. U toj trci pobeđuje onaj ko ima više budžetskih ustanova i javnih preduzeća državnog nivoa. Šta od toga ima Niš?

Koliko vidim, odlazi nam i Privredna komora. Ne, članarina ne odlazi, ona ostaje. Mi manje radnih mesta, manja uplata poreza u budžet, manji prihod iz budžeta. Neko će dobiti nova radna mesta, na osnovu naše članarine. Imaće veću uplatu u budžet, veća zahvatanja iz budžeta Srbije.

Na osnovu uvida u naš i budžet Novog Sada, po osnovu „Transferi od drugih nivoa vlasti“, situacija je sledeća:

  • Niš 672.237.980 dinara.
  • Novi Sad 995.157.332 dinara.

Da bih prikazao sve anomalije u raspodeli budžetskih sredstava Srbije pokušao sam da nađem budžet Jagodine. Na njihovom sajtu ima samo za 2012-tu ili nešto sam prevideo. Zato se koristim člankom u Zemunskim novinama od 04.12.2015.godine. Tu se vidi da je Jagodina imala prihode iz budžeta Srbije 2011.godine koje mi možemo sanjati u 2015.godini. Primer kako možeš postati „uspešan“ uzimanjem od drugih. Da bi se ovome stalo na put Niš mora imati političare a ne karijeriste. Mora imati one koji smeju reči istinu i stati u odbranu ovog grada. Sada to jednostavno nije moguće. Kada bi to nekom i palo na pamet da uradi odmah bi ga smenili njegovi. Šansa da neko se dokopa njegovog mesta, njegove plate i privilegija. Niš? To ovoj generaciji niških političara ne pada na pamet.

tabela-cacak-jagodina-nis

Šta je rešenje? Da li tražiti da prihodi od poreza budžetskih primanja se posebno prikazuju i podjednako dele po gradovima a ne po mestu gde se dele ta primanja? Ona se ostvaruju od poreza svih građana, ne građana toga grada. Da li tražiti uvećanje odvajanja za jug i jugoistok Srbije, od recimo 30%, zbog uvećanih zahvatanja iz tog dela zemlje, zbog toga što je od 620 investicija tamo otišlo samo 17, zbog neravnopravnosti tog dela zemlje? Ne znam.

Gospodo niški političari, Ekonomski fakultet je tu pored Vas, pozovite ljude koji se celog života time bave, neka Vam kažu kako dalje. Vi to sami sigurno ne umete. Pustite struku da uradi svoje.

4 Comments

  1. Generalni direktor HTV je juče na RTS-u u emisiji TAKO STOJE STVARI rekao (lako proverljivo na sajtu HTV): Javni servis Hrvatske emituje celodnevni,digitalni program na ukupno 17 programa (nacionalni+ satelitski+REGIONALNI), ima oko 2400 zaposlenih, uključujući: 8 REGIONALNIH RTV CENTARA-Dubrovnik, Knin+Šibenik, Osijek,Pula,Rijeka,Split, Zadar, Čakovec+Varaždin; i 14 RTV DOPISNIŠTAVA-Bjelovar, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Metković, Gospić, Požega, Sisak, Slavonski brod, Virovitica, Vukovar, Županja, Sarajevo, Mostar. Hrvatska je članica EU, znači-nema nikakvih prepreka da i u Srbiji postoje REGIONALNI RTV JAVNI SERVISI (pa makar i u sklopu RTS-a)?! Promena zakona o javnim servisima će biti do nove godine (zbog naplate takse), znači-nije kasno…!!!

  2. Dobar članak ali mislim da ni ceo Ekonomski fakultet ne može Nišu da pomogne. U Srbiji je sve politika. Nažalost mi nišlije nemamo lokalnu stranku poput Jagodine i Čačka. Doduše Reformistička stranka je nešto pokušala ali nažalost nije prihvaćena od nišlija a posle toga nam kriv Bgd, Svi niški političari imaju centrale u Bgd-u i oni nisu samostalni, oni jednostavno čim prođu naplatnu rampu još kod Najsa, zaborave da su nišlije i da treba da zastupaju građane Niša a ne stranku čiji su član. Zato treba menjati izborni zakon.

  3. Pa i ovi trenutni na vlasti su hrabri,hrabro su uništili grad,gradjane i gradska javna preduzeća – broj jedan hrabro ulazi u novi mandat SKGO,bez obzira što je za sobom ,u Nišu ostavio haos-uništio Toplanu,Tvrdjavu i TON,Stambenu agenciju,Pčelicu,Divljanu,Goricu-čiji radnici i dan danas nisu primili plate ni za maj mesec,a Medijani duguje 500 miliona i sada je primorava da digne kredit još 100 milion-ZAR TO NIJE LUDAČKA HRABROST !!!

    1. @ Krojf : Prokleto si u pravu !!!
      Ovi naši , nazovi političari su LUDO HRABRI a i nesvesni su te svoje hrabrosti tj. ludosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *