Nišu preti zaraza, ako nadležni hitno ne reaguju – ugroženo stotinak dece i starijih osoba (Fotosi poplavljenog područja)

Gradu Nišu preti zaraza, ukoliko nadležni pod hitno ne proglase vanrednu situaciju ili ne preduzmu opsežne mere u Novom Selu i ostalim krajevima kod Niša gde se izlila kanalizacija i potopila između 100 i 200 domaćinstava. Tamo (gde od smrada ne može da se diše) se nalazi i oko stotinu dece i starih i iznemoglih lica, rezime je današnje vanredne konferencije za novinare u opštini Palilula. Iz Štaba za vanredne situacije pak kažu da nema zakonskog osnova za proglašavanje vanredne situacije.

naslovna slika

Čitaocima plasiramo slike poplavljenog područja pa mogu sami da procene da li je proglašavanje vanredne situacije potrebno ili ne.

– Usled obilnih padavina, već više meseci, poplavljeno je nekoliko prigradskih naselja i seoskih područja u Gradskoj opštini Palilula. Ugroženi su stambeni i poslovni objekti, poljoprivredne parcele, lokalna komunalna infrastruktura i lokalni asfaltirani putevi.

Iako je prošlo skoro tri meseca, nije došlo do povlačenja vode već nivo kontiminirane vode raste svakog dana. Na pojedinim delovima poplavljenog područja, pojavila su se i klizišta, primer naselja u Gabrovcu, Krušcu i Mramoru, što ovu situaciju dodatno čini alarmantnom.

Kako bi moglo da se efikasno i pravovremeno odreaguje i primene predviđene mere Zakonom o vanrednim situacijama i time pomogne lokalnom stanovništvu da ne dođe do nastanka još većih posledica i još veće štete, odbornici Skupštine Gradske opštine Palilula zatražili su od gradskog Štaba za vanredne situacije da se proglasi vanredna situacija na svim ugroženim delovima. Inicijativa opštine nije prihvaćena. Zamenik komandanta štaba, Žarko Ranković, izjavio je da za to ne postoji zakonska osnova i da stanje nije alarmantno – saopšteno je iz ove opštine.

Do sada se niko nije javio da pomogne:

Sada je neophodno da se obave sve analize zemlje i vode. Da je to ranije urađeno, sada ne bi bila šteta tolika. Sada se voda izliva, a niko nije ispitivao do sada. Nadamo se da će se pokrenuti nadležne službe da ne bi došlo do većih posledica. Do sada se niko nije javio da pomogne tim sugrađanima – kaže Dragan Vidojković iz opštine Palilula.

gradjanin.rs – foto:Dragan Vidojković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *