Nišvil predlaže ukidanje statusa Javne Manifestacije od posebnog interesa za grad Niš

Nišvil dzez festival uputio je predlog Skupštini grada Niša da na prvoj sednici posvećenoj uvećanju gradskog budžeta za jednu milijardu dinara, vrati bar deo od 16 miliona, umanjenih na sednici 16. decembra 2021. godine, u odnosu na usvojeni budžet decembra 2019. godine.

Ovim umanjenjem Nišvil je napravio ozbiljan gubitak jer nije uspeo da prikupi potrebnih 66 miliona u skladu sa usvojenim finansijskim planom Saveta festivala koji čine 8 predstavnika Skupštine grada Niša i Ivan Blagojevic kao jedini predstavnik Nišvila. Detaljan izveštaj Saveta o realizaciji Nišvila 2021 nije uvažila Uprava za društvene delatnosti, pa Nišvil smatra da je obesmišljeno dalje postojanje Saveta, te predlaže Skupstini Grada da, ukoliko ne prihvati predlog o vrćanju Nišvilu dela sredstva – ukine Nišvil kao Javnu Gradsku manifestaciju i stavi van snage član 43 iz 2005.  godine“, ističe direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević

Grad ima dovoljno drugih javnih manifestacija, a i neke koje tek čekaju taj status.

Ovaj vid javnog i privatnog partnerstva potrajao je 18 godina i oslobađao je grad bilo kakve odgovornosti za gubitke organizatora, ali budžetom za 2022. godinu je podrška Nišvilu drastično smanjena i  vraćena na podršku iz 2012. godine, na šta Nišvil nije uspeo da odgovori uvećanim sopstvenim sredstvima, pogotovo u uslovima neverovatnih poskupljenja – kako nastupa izvodjača tako i  avio karata, tehnike za opremanje svih bina i hotelskog smeštaja 850 učesnika“, navodi se u dopisu upućenom Skupštini grada Niša.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *