Njujorški sastav „Scatter the atoms that remain“ nastupa na „Nišvilu“

Njujorški sastav „Scatter the atoms that remain“ koji se smatra pravim nastavljačem zaveštanja Džona Koltrejna, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u nedelju 18. avgusta u postavi Franklin Kiermyer na bubnjevima, Davis Whitfield na klaviru, Isaiah Collier na saksofonu i Geraud Portal na kontrabasu.

Jezgro sastava već godinama predvodi dvojac muzičara različitih generacija koji čine : Franklin Kiermyer – kompozitor, bubnjar i lider i Davis Whitfield – klavirista, kompozitor i muzički direktor. Postavu za nastup u Nišu upotpuniće nova saksofonska džez zvezda Isaiah Collier i jedan od najpoznatijih evropskih muzičara, francuski kontrabasista Geraud Portal.

„Od snimanja kultnog albuma „Solomon’s Daughter“ (1994), bubnjar Franklin Kiermyer poznat je uglavnom po svom ekspanzivnom stilu bubnjanja, posebnom zvuku i duhovnom fokusu svoje muzike. Džez kritičari su za njega, između ostalog rekli  da “svira i komponuje sa skoro religioznim verovanjem u džez kao oblik čitse inspiracije” – kažu iz Nišvila.

Kao zanimljivost ističu da je ko-lider sastava – pijanista i kompozitor Davis Whitfield rođen 1993. godine, samo godinu dana pre snimanja pomenutog albuma Pharaoha Sandersa na kojem je svirao Kiermyer. Davis je snimao i nastupao na mnogim značajnim džez podijumima sa legendama.

„Svirao je i na poslednjem nastupu Pharoaha Sandersa septembra 2022. godine samo nekoliko sedmica pre Sandersove smrti, na festivalu „We Out Here” Gillesa Petersona. Kada je 2016. godine počeo saradnju sa Kiermyerom već je razvio prepoznatljiv zvuk koji karakterišu dubina i domet, a koji prevazilaze njegove godine“ – navode iz Nišvila.

Isaiah Collier rođen 1998. godine sledeći upravo svoju viziju i preispitujući sebe, došao je do sličnog muzičkog otkrića. Imao je 22 godine, svirao saksofon, a idol mu je bio Džon Koltrejn. Izabrao je tri prateća muzičara i na dan Koltrejnovog rođendana otišao u studio u kojem je snimljen „Love Supreme”.

„Zbog svega ovoga, i uz dužno poštovanje velikim saksofonistima koji su ranije svirali sa „Scatter The Atoms That Remains”, angažovanje Colliera kao saksofoniste u najnovijoj postavi je nova kvalitativna faza ove grupe koju muzičari različitih generacija slede u svojoj misiji neprestanog preispitivanja“ –  zaključuju iz Nišvila.

Glavni program festivala biće održan od 15. do 18. avgusta na Platou niške Tvrđave, a karte za festival se mogu kupiti u knjižari Indigo u Nišu i u knjižarama Vulkan u Nišu, Beogradu i Novom Sadu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *