Nophodna hitna reorganizacija psihijatrijske bolnice u Toponici

Nakon što su početkom ove godine, kako tvrde zaposleni ali i pacijenti. iz zasada potpuno nepoznatih razloga, u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici spojena odeljenja za lečenje zavisnika od droge i zavisnika od alkohola, kvalitet usluga i uspešnost lečenja pacijenata drastično je opao.

Ipak, u rukovodstvu bolnice tvrde da je već u toku „Veliko spremanje“, i da bi nakon novogodišnjih praznika situacija već trebalo da bude drugačija, a ponovno razdvajanje „zajedničkog“ odeljenja sa trenutnim kapacitetom od oko 50ak ležaja, na kome borave i žene i muškarci, trebalo bi da bude prva i primarna promena.

To je ranijih godina zgledalo potpuno drugačije, jer smo bili odvojeni i terapija nam se razlikovala, a bilo je i manje iskušenja, jer je svako pričao sa sebi sličnima, a ovde se dešavalo da mi je samo teže, jer sam ja u među vrmenu iz alkoholizma uleteo u svet narkomanije, tako da sam vodio dve borbe, a sada se i dalje borim protiv „čašice“, poverava se za Građanin Milan, koji je nedavno izašao iz bolnice, a kome je to bila treća hospitalizacij u poslednje dve godine.

Olivera Bobić iz Niša, predsednica Samostalnog sindikata, koja se dugo bori za zaštitu prava radnika, na ideju i promenu koju najavljuju iz Toponice, odnosno ponovno formiranje dva odvojena odeljenja, tvrdi da je i zaštita prava pacijenata jedna od najneophodnijih stvari u Srbiji, a da ovo možda i jeste jedan vid ugrožavanja istih.

Posledice tranzicije i ekonomske krize se neminovno odrazavaju na sve segmente drustva, ali se mora nastojati da se u zdravstvu najmanje osete, jer su i alkoholizam i narkomanija bolesti,a slabe jedinke pod teretom nedaća, egzistencijalnih i životnih problema, pri tom bez podrške u značajnoj meri razorene porodice, pokleknu, pojašnjava Bobićka, i dodaje da smo kao društvo dužni da imamo human odnos i da lecimo posledice otuđenog, siromašnog društva, nemaštine… a ne da ih načinom organizacije lečenja još više pogoršavamo.

Nakon smene prethodnog rukovodstva, dr Milan Stanojković, novopostavljeni v.d. direktora, prema njegovim rečima, već je promenio način rada i preduzeo hitne mere reorganizacije u Ustanovi.

Zaista ne znam zašto je odlučeno da ono što je ranije dobro funkcionisalobude pomenjeno, ali svakako sam svestan i siguran, iz svog dugogodišnjeg iskustva, da nije moguće adekvatno lečiti ta dva oblika zavisnosti na jednom odeljenju i spajati pacijente, odnosno korisnike sa tako, drastično različim potrebama, naveo je dr Stanojković i dodao da ono što najviše komplikuje uspešno lečenje narkomana i alkoholičara upravo vrsta terapije koja se na pacijentima primenjuje.

Kako se žale trenutno bivši pacijenti ove specijalne psihijatrijske bolnice, tamo trenutno nije moguće organizovati proces terapija sa porodicom kao ni sam proces drugih vrsta psihoterapija koji je njima neophodan radi ponovne socijalizacije. Kao jedan od velikih problema navode i to što je sve veći broj pacijenata a malo mesta, ali i neophodnost „dnevne bolnice“, koja bi trebalo da bude negde u gradu, kako bi eventalno sprečili recidive.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266