Nova atrakcija u Niškoj tvrđavi – srednjovekovna viteška postavka u novootvorenoj barutani

Srednjovekovne mačeve, koplja, sekire, strele i štitove kao i stvari iz svakodnevnog života tog perioda kao što su pribor za hranu i piće, lampe, signalni rog, nameštaj, svi ljubitelji istorije i srednjeg veka moći će da vide u barutani broj 4 u Tvrđavi, koja je od ovog vikenda otvorena za posetioce.

Udruženje „Zmajeva griva“ priredilo je postavku srednjovekovne viteške opreme i svakodnevnih predmeta, koja će sve posetioce vratiti u vreme vitezova i njihovih avantura. Postavku čine predmeti sa početka 9. 13. i 14. veka, ali i ostalih vremenskih epoha, a većinu stvari su izradili članovi „Zmajeve grive“.

„Turistička organizacija Niš, u saradnji sa Gradom, Opštinom Crveni krst i Udruženjem „Zmajeva griva“, oživela je ovaj istorijski objekat i dala mu novi sjaj. Izvolite, saznajte kako su živeli srednjovekovni vitezovi. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da doživite duh srednjeg veka u srcu Niša“ – navode iz Niške tvrđave.

Barutana, kao novi muzejski prostor će za posetioce biti otvorena svakog vikenda od 11 sati. Iz udruženja „Zmajeva griva“ vodiće sve zainteresovane kroz postavku, govoriti im o izloženim predmetima ali i učiti i streličarstvu.

Od 6. do 8. septembra u niškoj Tvrđavi biće održan Međunarodni viteški festival „Zaštitnici Tvrđave“, kada vitezovi, dvorske dame, konjanici, oklopi, oružje i viteško selo dočaravaju srednjovekovni ambijent unutar kamenih zidina drevne tvrđave. Posetioci festivala, imaju priliku i da isprobaju svoje veštine u starim viteškim igrama, streličarstvu i jahanju, a takođe mogu da isprobaju i viteške kostime. Kao kruna manifestacije , u večernjim satima organizuju se viteške borbe.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *