Nova stranka: Gradska vlast ponovo „namešta“ konkurs za medije?

Ivan Jovanović, predsednik gradskog odbora Nove stranke u Nišu
piše: Ivan Jovanović, predsednik gradskog odbora Nove stranke u Nišu

Gradski odbor Nove stranke u Nišu upozorava da je u pripremi još jedno prelivanje para iz gradskog budžeta u džepove medijskih tajkuna.

Za medijske projekte iz gradskog budžeta namenjeno je 69,2 miliona dinara, a vrednost projekata kreće se od minimalnih 200 hiljada dinara, do maksimalnih 20 miliona dinara. Poređenja radi, Ministarstvo za omladinu i sport je za isti konkurs predvidelo da se visina projekata kreće od 500 hiljada do pet miliona dinara, kako bi se sredstva rasporedila na što veći broj učesnika.

Upozoravamo i da su pojedini funkcioneri lokalne vlasti direktno uticali na gornju granicu „niškog konkursa“. Prvobitno je bilo predviđeno da maksimalan iznos bude pet miliona dinara, ali je na intervenciju gradskih funkcionera iz izvršne vlasti nekoliko puta povećavan, do maksimalnih 20 miliona. Konkurs je tako napravljen po meri jednog učesnika, dok će ostalima pripasti mrvice.

Da bi se onemogućilo da javnost sazna kako se raspoređuju pare građana Niša namenjene medijima, lokalna vlast je onemogućila nezavisnim telima da sprovode kontrolu, zabranivši im učešće kao posmatračima.

mediji
foto: gradjanin.rs

Ovo je, nažalost, samo nastavak prakse od prošle godine kada je na istovetan način sproveden medijski konkurs.

Podsećamo da je prošlogodišnji konkurs pratio i skandal oko izbora članova komisije za njegovo sprovođenje. U njen sastav, kao članovi su imenovani zaposleni u medijima koji su konkurisali za sredstva. Kako je izbor članova komisije za sprovođenje konkursa u toku, verujemo da će tako biti i ove godine.

Nova stranka poziva nadležne da građanima Niša objasne po kojim kriterijumima je određivana vrednost projekata. Pozivamo, takođe, i da se javnosti omogući, kroz učešće nezavisnih tela ili pojedinacau radu komisije, praćenje toka konkursa, ali i da se objave projekti koji su dobili novac iz gradskog budžeta. Samo na taj način građani Niša će znati kako se troši njihov novac.

 

1 Comment

  1. Da li bi vi oštećeni novinari ovom nepravednom i bezobraznom raspodelom sredstava mogli da organizujete proteste zbiog ovakvih odluka i u njega uključite i Udruženje stanara i nazadovoljne nišlije čijim param se finansira ćutanje privilegovanih medija o realnom životu i dešavanjima u gradu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *