Nova stranka: Niš na ivici ekonomskog kolapsa

Podatak da su prihodi Grada Niša po osnovu poreza na zarade prepolovljeni tokom četiri poslednje godine, najbolje oslikava činjenicu koliko je preduzetnički duh Nišlija uništen, a sam grad postao nepoželjno mesto za pokretanje biznisa i otvaranje novih radnih mesta.

ekonomski-kolaps

U odnosu na 2010.godinu, kada se po ovom osnovu u gradski budžet slilo 1,3 milijarde dinara, poražava činjenica da su u prošloj godini ovi prihodi iznosili jedva 600 miliona dinara. Nije pomoglo čak ni otvaranje nekoliko hiljada novih radnih mesta, jer su plate radnika u tim kompanijama toliko niske da jedva dostižu prag preživljavanja, pa su i prihodi od poreza koji se od njih naplaćuju sve niži.

NovaStranka2Žalosno je i to što mnoge firme u kojima su zarade pristojne, pa čak i visoke, odlaze iz Niša vođene ekonomskom logikom ili političkim odlukama. To će, naravno, dodatno umanjiti prihode od poreza na zarade. Tako, na primer, JP Jugoistok je upravo političkom odlukom ugašeno početkom jula ove godine, čime je ovo nekad samostalno preduzeće postalo deo sistema Elektroprivrede Srbije. Posledično, porezi od zarada ubuduće neće ići u niški, nego beogradski budžet.

Takođe, krajem prošlog meseca je i jedna od najuspešnijih banaka, AIK banka, preselila svoje sedište iz Niša u Beograd.

Za to vreme, lokalna vlast nije učinila ni najmanji napor da spreči odlazak uspešnih firmi. Umesto toga, gradonačelnik poziva strane investitore da ulažu u Niš jer „u njemu ima jeftine radne snage“, čime javno degradira svoje sugrađane. Uprkos nemanju rezultata, od dosadašnje bezidejne politike se ne odustaje, što dugoročno gledano tera grad u finansijski kolaps. Obaveze grada se povećavaju iz meseca u mesec i, nažalost, nema naznaka da će se išta promeniti nabolje.

Zbog svega navedenog, Nova stranka zahteva od lokalne vlasti, na čelu sa gradonačelnikom, da odustane od štetočinske ekonomske politike, te da jake investitore „preusmeri“ sa severa na Niš. Ukoliko to niški čelnici ne umeju, ili ne žele, jedini moralni čin jeste podnošenje ostavki i ustupanje odgovornih pozicija onima koji imaju znanje i volje da realizuju politiku koja će biti profitabilna pre svega za građane. U suprotnom, biće jedini krivci za propast grada.

Ivan Jovanović
v.d. predsednika GrO
Nova stranaka Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *