Nova: Varvarstvo nad bazilikom je neoprostiv čin

Nova stranka izražava najdublje neslaganje sa odlukom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da se zatrpa sedamnaest vekova stara hrišćanska bazilika, pronađena na planiranoj trasi Koridora 10. Ovakva odluka još jedan je primer nesposobnosti naprednjačke Vlade, koja svoju kratkovidost više i ne pokušava da sakrije, već bezočno građane podvrgava svojim varvarskim metodama.

bazilika-nova-stranka

Kako je javnosti bilo predočeno, pre tri godine su na trasi ovog koridora, na lokalitetu “Kladenčište” kod Bele Palanke, pronađeni ostaci ranohrišćanske bazilike koji svedoče o ranim periodima hrišćanstva na Balkanu. Sama bazilika datira iz 4-6  veka n.e. i kao takva pripada kulturnom nasleđu od izuzetnog značaja. Iako je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu, kao teritorijalno nadležna institucija zaštite, doneo rešenje o prekidanju izgradnje autoputa na ovoj deonici, Republički zavod odlučuje da se bazilika konačno zatrpa kako bi preko nje prešao autoput.

nova-banner

Nova stranka smatra da je ovakva odluka varvarski čin smišljenog uništavanja kulturnog nasleđa, a njegovo opravdavanje od strane naprednjačkih ministara sramotna demonstracija bezobzirnosti i sile. Izjava ministarke Mihajlović da je zatrpavanje bazilike „u skladu sa zakonom i preporukama struke“, jednako je bezočna laž kao i tvrdnja ministra Tasovca da je „konzerviranje i zatrpavanje  konsolidovanih, zaštićenih i dokumentovanih arheoloških lokaliteta uobičajena praksa svuda u svetu“.

Međutim, nesposobnost i bezobzirnost naprednjačkih ministara ne završava se samo na sramnom odnosu prema kulturnom nasleđu, već se ogleda i u neopravdanoj blokadi autoputa Beograd-Niš. Naime, resorno ministarstvo još jednom nije poštedelo građane Srbije svoje nepromišljenosti i arogancije, te je rešilo da radove na autoputu izvodi u jeku turističke sezone. Kako govore zvanični podaci, na čak šest lokacija duž autoputa u toku su radovi koji, sasvim očekivano, rezultiraju paralizom saobraćajnog protoka. O potpunoj dezorijentisanosti naprednjačkih vlastodržaca svedoči i to da, uprkos odluci Vlade Srbije još od avgusta prošle godine, kao i predlozima i preporukama MMF-a, Svetske banke i drugih institucija, još uvek nije izvršeno spajanje javnih preduzeća „Koridori Srbije“ i „Putevi Srbije“.

Nova stranka još jednom apeluje na Vladu i njene ministre da prestanu sa šikaniranjem građana svojim lošim odlukama, a pošto očito nisu sposobni da, kako u slučaju bazilike tako i u slučaju radova na autoputu, iznađu alternativna i kvalitetna rešenja, zahteva od svih odgovornih da podnesu neopozive ostavke.

Tekst i foto: Nova stranka

2 Comments

 1. Nema ništa ni od Evropu ni od Švajcarsku !
  Đoković je gori i od Rej Čarsla i od Stivi Vondera … ne gleda koga i gde bije !
  Ima ga tužim kod svih NVO-a ! A i Čilića je tepao !

 2. Ako Nova /najnova/ stranka ne odbrani baziliku , onda će sigurno Čanak /ćunak/ , da je odbrani ! Izvinjavam se mnogim Nevladinim organizacijama , različito obojenim , te u belo , te u crno , te u pink ,te u grand,te u roza boju , te u pomešani polovi… što ih nisam spomenuo u odbrani bazilike !
  Sigurno su dostigle NIRVANU , koja je opšte poznata u našim krajevima i koriste je mnogi sa ovih prostora u Srebrenici i protiv Vučića /koga baš ne simpatišem ali je , valjda Srbin te mi ga je žao/ !
  Ima vremena , uključiće se NVO /Neverujući u Otadžbinu/ , kada zatrpaju baziliku a onda kad „opale“ po Otadžbini , koja nema sluha ni za istoriju a ni za različito obojene organizacije ! Kako naša fudbalska liga propada , predlažem da NVO preuzmu dresove naših ligaša i po tome da ih raspoznajemo tj. po junaštvu i po šutiranju po … odo mnogo daleko… idem da gledam Djokovića , mada mi je on mnogo sumnjiv , bije sve naše „prijatelje“…po red !
  Djole , mani ih inače „zahvaljujući“ tebi nema da otidemo u Evropu a NVO nam , TAMAN ,OTVORIŠE VRATA od Evropu ! Djole nas sabotira , obavestite Natašu Kandić , Sonju od Bisera, itd da ga tuže ! Lele , ja dok pisujem , ovaj našinac bije i neutralnog Švajcarca … E , sad smo stvarno gotovi…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *