Novakovićevo hapšenje je uzdrmalo Medicinski fakultet!

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]radjanin: prof. dr Dragan Petrović

prof-dr-Dragan-Petrovic1Zbog jedne reči čoveka često smatraju mudrim, a zbog jedne reči cesto ga smatraju glupim. Istina, moramo dobro paziti šta govorimo. (Konfučije)

Nedavno su uhapšena dva visoka funcionera SPS-a Igor Novaković i Slavoljub Vlajković. Koalicioni partneri su odmah saopštili da koalicija nije uzdrmana, da se nastavlja rad kao da se ništa nije desilo. Svi smo, naravno, za to da su oni nevini, dok ovlašćeni organi i institucije ne sprovedu istragu i utvrde činjenice. Ali, da li u međuvremenu ne razmišljati, ćutati, ne menjati ništa? Nastavnike Medicinskog fakulteta u Nišu je Novakovićevo hapšenje uzdrmalo i uznemirilo. Ja sam jedan od njih. Igor Novaković je član Saveta fakulteta, bio je aktvivni učesnik, kreator mnogih ključnih dešavanja na fakultetu. Posle drugog sastanka Saveta izjavio je da je sredio stanje na fakultetu, da je iznenađen kako su profesori čudni i zaplašeni (parafraziram). Na sastancima se pozivao da je predstavnik izvršnih organa vlasti i da je zadužen za praćenje i usmeravanje rada fakulteta i  njegovih organa. Na sastanku Saveta je prećutno podržao, a potom glasao i  poništena je odluka Upravnog suda, odluka kojom sam ja bio vraćen na mesto prodekana Medicinskog fakulteta. Čovek koji je sada uhapšen(videće se da li s pravom ili ne) uticao je na sudbine mojih poštovanih kolega pa i moju lično.

medicinski-i

Ako Novaković nije kriv, kako može da bude osumnjičen i uhapšen, a toliko drugih odluka je na našem fakultetu doneseno na njegov predlog, na osnovu njegovih ideja. Zato apelujem da se činjenice što pre utvrde i ne želim da sumnjam u njegove predloge, njegovu dobru nameru i odluke  koje su na osnovu toga donešene. Ako je kriv onda sam još više uzdrman, kako je mogao tako nezapaženo i dugo da predlaže i odlučuje, ne samo na Medicinskom fakultetu nego i u mnogim drugim ustanovama gde je radio. Najviše me dotiče ta činjenica da postoji jedna mogućnost. To je pretpostavka da je u isto vreme odlučivao o razvoju fakulteta, onda kada se bavio radnjama koje nisu za pohvalu, a da li je to tako dokazaće nadležni organi. Kako verovati onda njegovom moralnom integritetu prilikom donošenja odluka? Opet kažem, postoji mogućnost da su se te dve radnje paralelno odvijale.

On je  na visokom položaju u SPS-u gde je uticao na ključne odluke kao i na saradnju sa koalicionim partnerom, kako to da koalicija nije uzdrmana? Dakle, da li je mudro reći da niko ili ništa nije uzdrmano ili možda treba nešto uzdrmati?