Novi aparati za dijalizu donacija Kliničkom centru Niš

Klinika za nefrologiju niškog Kliničkog centra, dobila je četrdeset novih, najmodernijih aparata za dijalizu, kojim će biti zamenjena gotovo celokupna aparatura te vrste, koja se već godinama koristi. Ova značajna donacija će, kako navode lekari, drastično poboljšati kvalitet lečenja pacijenata i efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga za hronične bubrežne bolesnike, kojima je dijaliza neophodna. Donacija je realizovana zahvaljujući uspešnoj saradnji KC Niš i kompanija „Frezenijus“, „Medikon“ i „Magna medika“.

Na nefrološkoj Klinici niškog Kliničkog centra, prema podacima kojima Uprava KC Niš raspolaže, hemodijalizom se trenutno leči preko 270 bubrežnih bolesnika iz Niša i okoline.

Kako navode u Upravi niškog Kliničkog centra, zahvaljujući odličnoj saradnji i dobroj volji donatora, svim pacijentima koji zbog težine bolesti moraju na hemodijalizu će kao i do sada, biti pružena najkvalitetnija moguća nega po svim svetskim medicinskim standardima, s tim što će im ubuduće, na raspolaganju biti trenutno, najmodernija aparatura.

Ovo je još jedan dokaz, a pohvale i podrška mnogih udruženja dijaliziranih pacijenata to i potvrđuju, da niški Klinički centar brine o svojim pacijentima i da su oni na prvom mestu, što su država i Ministarstvo zdravlja mnogo puta, a sada i naši donatori ovim gestom prepoznali i to će uz sve stvari koje uveliko radimo, pre svega mislim i na čitavu rekonstrukciju stare zgrade hirurgije, umnogome poboljšati kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i uslova koje će imati, istakao je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš,koji se zahvalio predstavnicima kompanija na ovoj važnoj donaciji.

Od ukupno 48 dijalizatora kojima je Klinika za nefrologiju KC Niš raspolagala do sada, a od kojih su neki radili i više od predviđenog optimalnog vremena, biće zamenjeni gotovo svi.

Ovi najbolji i najsavremeniji aparati koje smo sada dobili, omogućiće znatno bolje lečenje naših pacijenata koji se dijaliziraju i to praktično znači da će njima to svakako poboljšati kvalitet života u periodu dok čekaju na transplantaciju bubrega, koja je svakako naš konačni cilj, a ovo će im samo omogućiti da tokom tog prelaznog perioda efikasno bude zamenjena funkcija bubrega, ali i da se očuva vitalnost svih ostalih organa, navela je doc. dr Branka Mitić, direktorka Klinike za nefrologiju.

Vrednost ukupne donacije aparature sve tri kompanije, iznosi nešto više od 45 miliona dinara, a kako su naveli pojedini predstavnici kompanija, ovo je samo nastavak dugogodišnje saradnje koja će se svakako nastaviti.

Želim da naglasim da mi podržavamo sistem dijalize i da ćemo to i nastaviti da radimo, jer život dijaliziranih pacijenata nije lak, tako da je zaista važno voditi računa o ovim pacijentima, te se nadam da ćemo kao što je to bilo i do sada nastaviti da produbljujemo saradnju sa niškim Kliničkim centrom i drago nam je što smo kao i puno puta do sada uspeli da budemo od pomoći, rekao je Aleksandar Babac iz kompanije „Frezenijus“.

Transplantacija organa kao nada za život

Tim za transplantaciju organa niškog Kliničkog centra, prema rečima stručnjaka, postoji od 2007. godine i od tada je, zahvaljujući stručnosti ali i interdisciplinarnom pristupu, novi bubreg dobilo 116 osoba.

Mi vrlo predano radimo i borimo se protiv raznih zabluda i predrasuda i nepoverenja koje vlada kod mnogih, kada je reč o transplantaciji, odnosno doniranju organa, jer su za za uspešnu transplantaciju potrebne dve stvari: dobar Zakon, koji imamo, ali i edukacija stanovništva i to ćemo svakako činiti i dalje, da ne napominjem da smo do sada edukovali blizu pet hiljada zdravstvenih radnika o svim ovim stvarima, istakla je prof.dr Miroslava Živković, pomoćnica generalnog direktora KC Niš za obrazovnu i naučno- istraživačku delatnost.

N.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *