Novi udar: Tužba 719 građana koji traže oko milijardu dinara iz niškog budžeta

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović pokazao je danas spisak od 719 imena građana koji su tužili Grad Niš jer im je oduzeto zemljište za gradnju ulica pre nekoliko godina. Oni traže preko Osnovnog suda da im se iz budžeta isplati skoro milijarda dinara (960 miliona) i to bez advokatskih troškova.

Bulatović je na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša u ovoj godini, a u okviru diskusije o Programu razvoja grada 2018. godine, naveo da će sve te troškove morati da se plate iz gradske kase, ako sud donese takvu odluku.

Ovaj spisak je pokazatelj kako su se nekada gradile ulice. Obavila se eksproprijacija zemljišta, nije plaćena naknada građanima za to i sada se vode sudski sporovi. Ovo je spisak 719 tužbi gde se gradilo, a da vlasnici nisu dali saglasnost. Imamo tužbe koje iznose od 100.000 do četiti ili pet miliona dinara, svaka pojedinačno – ispričao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

On je naveo i „kako se to zapravo desilo“.

Kada se već oduzela imovina, neko je dostavio te spiskove, verovatno privilegovanim advokatima. Advokati su otišli u katastar i po parcelama našli vlasnike, kontaktirali ih i otud ovoliki broj tužbi koje su zavedene u kolonama. I ovo je samo dug za faktičku eksproprijaciju – naveo je gradonačelnik.

On nije spominjao imena, ali jasno je da se njegovo izlaganje odnosilo na Branislava Jovanovića, nekadašnjeg izvršnog direktora Direkcije za izgradnju grada koji je bio nadležan za gradnju i nadzor ulica.

Veliko je pitanje zašto su tek sada usledile te tužbe, a ne onda kada su se gradile ulice. Odgovor je jednostavan. Mi smo tada gradili po zemljišnim knjigama, a sada su spiskovi prešli u katastar koji je u svojim knjigama izmešao parcele. I sada ćemo dva puta da plaćamo isto. Najbolji dokaz je Nišavska ulica koja je građena pre 100 godina. Zato sada imamo ovaj cirkus. Koje su to krtice koje su slale te izveštaje. Jesam li ja naredio da moji saradnici kriju podatke o vlasnicima, naravno da nisam – rekao je Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš moj grad“.

Bulatović je na to rekao “ ja vas treba da pitam zašto se vode parnice, a ne vi mene“.

M.S.

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *