Novim akcizama EPS zarađuje mnogo više na teret potrošača

Novouvedena akciza na struju ne obračunava se samo na utrošenu energiju već i na Obračunsku snagu, trošak javnog snabdevača i ostale elemente tarifnog sistema, čime se budžet EPS-a povećava za 100 000 000 dinara mesečno. Centar za zaštitu potrošača Forum smatra da je ovakvo obračunavanje nedopustivo.

Joca-Jovanoić
piše: mr Jovan Jovanović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača „Forum“

Zakonom o akcizama uvedena je akciza na električnu energiju u iznosu od 7,5 %.

Uvidom u račune koje EPS Snabdevanje dostavlja potošačima vidi se da se akciza ne zaračunava samo na cenu električne energije već i na sve ostale elemente tarifonog sistema: Obračunsku snagu, Trošak javnog snabdevača i Naknadu za povlašćene proizvođače obnovljivih izvora energije (OIE), što smatramo nepravilnim.

Po definiciji, AKCIZE su specijlni, dodatni i visoki porezi na promet kojma se oporezuje potrošnja uglavnom monopolskih proizvoda koji nemaju alternativu i imaju izuzetno visoku tražnju i masovnu potrošnju, a osnovica za obračun akcize je jedinica mere tih proizvoda.

Akciza na robu se obračunava prilikom njenog stavljanja u promet. Ovde se radi o prometu robe – električne energije, pa se akciza obračunava prilikom njenog stavljanja u promet.
Pošto je jedinica mere za električnu energiju kilovat sat (kWh), to obračun akcize treba vršiti na broj kilovat sati utrošene električne energije.

Prema tome, akciza se ne može obračunavati na ostale elemente tarifnog sistema, koji nemaju veze sa utrošenom električnom energijom, kao što su obračunska snaga, trošak javnog snabdevača i naknada za povlašćene proizvođače obnovljivih izvora energije.

Zbog navedenog tražimo da se izvrši ispravka u računima za utrošenu električnu energiju i da se u nardenim računima obračun akcize vrši samo na količini utrošene elktrične energije a ne i na ostale elemente tarifnog sistema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *