Novinari uspešno završili kurs engleskog jezika

U Media i Reform centru u Nišu dodeljene su diplome niškim novinarima, polaznicima kursa engleskog jezika. Oni su od aprila imali prilike da nauče i usavrše svoje poznavanje tog stranog jezika koji je u današnje vreme sve prisutan.

Škola-engleskog-MRCN-1
Polaznici kursa engleskog jezika

Među polaznicima našli su se novinari koji rade u niškim medijima kao i studenti novinarstva na Filozofskom fakultetu. Svi oni ističu da im je šestomesečno pohađanje nastave iz engleskog jezika pomoglo da usavrše komunikaciju koja im je potrebna pri svakodnevnom izveštavanju.

Iako na fakultetu učimo paralelno još jedan strani jezik po izboru, engleski se podrazumeva jer se vrlo često služimo literaturom napisanom upravo na njemu, kaže studentkinja prve godine žurnalistike Ana Stojanović.

Sličnog mišljenja je i Ana Jovanović,novinarka RTV Zona plus koja je zahvaljujući kursu uspešno prebrodila prepreku u komuniciranju sa ljudima kojima je engleski jezik maternji.

Niš je poslednjih godina sve popularnije mesto za strance i vrlo često mi se dešava da mi s ena ulici obrate na engleskom, ali moj odgovor njima bio je skroman. Problem bi nastao i prilikom izveštavanja kada Niš posete strane delegacije. Tada obavezno zatražim pomoć prevodioca, ali kada ih nema, prinuđena sam da se pribegavam svakojakim metodama, ističe Ana.

Kurs za niške novinare vodila je profesorka niške škole stranih jezika Mensana, Aleksandra Stojanović, kojoj je ovo prvi put da se susrece a novinarima i tom profesijom uopšte.

Kad je nastava počela, nisam ni slutila da ću na kraju imati dobre rezultate. I oni na početnom kao i oni na višem nivou, poboljšali su svoj izgovor što je u stvari i bila poenta – razbiti blokadu pri govoru i usavršiti jezik.

Niški novinari su kurs pohađali besplatno zahvaljujući Ambasadi SAD u Srbiji koja već nekoliko godina finansira tečaje jezika. Zaposleni u medijima bi voleli da nastave dalje sa kursom, ali je to za sada neizvesno, tvrde u niškom Media i Reform centru koje je ustupilo svoje prostorije za te potrebe i koje se trudi iz godine u godinu da zaposlenima u novinskim redakcijama pruži između ostalog i takav vid usavršavanja.

Kako ističe profesorka Stojanović, „stati na ovim nivoima bila bi greška jer tek predstoje oni uz pomoć kojih bi medijski radnici dodatno usavršili svoju komunikaciju. Ovo je jedinstvena prilika i svakako da bi je trebalo iskoristiti“, dodaje ona.

Vladana Simić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *