NPS i ZZS: Mi gradu fabrike i stadion, a oni šetalište za pse

Lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu, Branislav Jovanović i potpredsednik stranke Zajedno za Srbiju, Boško Ristić na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili su o stanju u pravosuđu u Srbiji kao i o manjku investicija u Nišu. Na početku konferencije čestitali su selekciji Veljka Paunovića omladinsku titulu prvaka sveta u fudbalu.

nps
Branislav Jovanović i Boško Ristić

„Građani su ometeni u pristupu pravdi i u zavisnosti od pripadnosti određenim socijalnim ili društvenim grupama taj pristup je različit, tako da postoje građani prvog i drugog reda, oni koji mogu da ostvare svoja prava posebno uz podršku izvršne vlasti ili oni obični građani koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije. Oni najteže dolaze do pravde“, kaže Boško Ristić, potpredsednik stranke Zajedno za Srbiju.

On je kao primer naveo porodicu Golubović iz Soko Banje koja ne može da ostvari pravo na naknadu štete od opštine Soko Banja od 1962. godine, a postupak, kaže, i danas traje.

„S druge strane se vode politički motivisani postupci pod pritiskom izvršne vlasti, progone se politički neistomišljenici što služi samo kao bacanje prašine u oči građanima kako ne bi videli nesposobnost ove vlasti pre svega u ekonomskom delu“, ističe Ristić koji kaže i da neefikasno pravosuđe ujedno odvraća strane investitore.

„Pre neki dan smo dobili procenu svetski priznate kuće koja se bavi procenom sigurnosti ulaganja u pojedinim zemljama gde je Srbija pri samom dnu zaštite investicija i takva jedna poruka odbija investitore da dolaze u Srbiju“, objašnjava potpredsednik ZZS.

On kao primere neaktivnosti organa gonjenja i krivičnih organa navodi slučaj brutalnog prebijanja narodnog poslanika ZZS, Blagoja Bradića, koji još uvek nije rešen i slučaj UČK grafita za koji takođe nema epiloga.

„Još uvek se ne zna koje je to NN lice uz pomoć drugih NN lica nanelo veoma ozbiljne povrede poslaniku Bradiću na proslavi Pokreta socijalista i pored urgencije koja je data devetog juna nema nikakvih odgovora niti od tužilaštva, niti od policije. Što se tiče UČK grafita samo smo imali remećenje mira i spokojstva građana pripadnika manjinskih nacionalnih grupa gde su pozivani na razgovor, što znači da je na vrlo neprofesionalan način stvoren spisak potencijalno sumnjivih osoba po nacionalnoj pripadnosti. To ne sme da se dešava u savremenom i demokratski orijentisanom društvu, već to govori samo o nesposobnosti i neprofesionalnosti određenih nosilaca tih državnih funkcija i vršilaca javnih ovlašćenja“, zaključuje Ristić.

Branislav Jovanović, lider Narodnog pokreta Srbije, kad su investicije u pitanju, podsetio je da je prethodna lokalna vlast dovela šest novih fabrika u Niš dok se sadašnji gradski čelnici bave šetalištem i azilom za pse, a hvale se, kako kaže, rekonstrukcijom ulica za koje je prethodna vlast obezbdila ugovore sa 50 posto učešća države dok je postojao Nacionalni investicioni plan.

„Gradonačelnik me je inspirisao svojom epohalnom izjavom da će Niš u narednih 45 dana dobiti šetalište za pse. To je investicija od par miliona dinara u srcu čairskog parka, a što se tiče azila to će i dalje biti misaona imenica. Čuli ste da razmišlja o regionalnom azilu za pse kao što razmišlja i o regionalnoj deponiji, ali naravno da od toga neće biti ništa. Ova izjava nas je inspirisala da opet podsetimo nišku javnost o nesposobnosti lokalne vlasti uz uporedne podatke da smo mi doveli šest fabrika u naš grad, naravno na industrijskoj zoni „Donje Međurovo“, koju smo takođe izgradili. Podsetio bih da se radi o fabrici „Jura“ gde oni sada zapošljavaju, naravno i treba da zapošljavaju, pa kamo sreće da i oni nama nešto ostave da i mi možemo da budemo tako uspešni. Sada u „Juri“ radi 2400 radnika. To važi za „Šin Von“,“Džonson elektrik“, „Beneton“, „Leoni“ i „Dajtek „“, kaže Jovanović koji ističe da je vrlo čudna izjava Gradonačelnika Niša da su plate od četrdeset hiljada dinara u „Juri“ male.

„Plate u „Juri“ su jednake profesorskim platama u školama, a u „Džonson elektriku“ radnici primaju i preko četrdeset hiljada dinara. Ova izjava je kontraproduktivna i obara cenu rada“, objašava on.

„Mi smo dovodili fabrike, investicije, gradili industrijske zone, vršili pritisak na Republiku da dobijemo novac za ulice kojima se oni sada hvale, a oni se bave zapošljavanjem članova porodice, obračunima, prebijanjima, gomilanjem funkcija i visokim platama“, naglašava prvi čovek niškog NPS-a.

Koliko je ova vlast neozbiljna, prema njegovim rečima, govore i vaučeri za turizam koji ne važe za Niš.

„To je jedan šamar za naš grad, a drugi šamar je privatizacija gde od 17 fabrika koje su pošteđene stečaja nijedna nije iz Niša“, ističe lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu.

On podseća na kritike koje je prethodna vlast doživela zbog izgradnje hotela na Babinom zubu, zbog gondola koje su radili na Kopaoniku, Zlatiboru, Divčibarima…

„Asfaltirali smo put do Oblačinskog jezera koji smo toliko godina čekali. Oni nijednu stvar nisu uradili za razvoj turizma. Razvijali smo turizam na Besnoj Kobili, počeli smo izgradnju kanalizacije na Vlasinskom jezeru, dok se oni bave marketinškim trikovima. Vaučeri inače važe od prvog avgusta kad sezona prolazi“, zaključuje Jovanović i pita one koji su na vlasti: „Šta ste uradili konkretno za razvoj turizma?“

On kaže da neće više morati svog unuka da vodi u Jagodinu koja ima akva park već će deca ići u Doljevac na eksurzije, jer se, prema njegovim rečima, akva park gradi upravo tamo.

„To su dometi ove vlasti da nisu ni krenuli sa akva parkom u Nišu, a Doljevac počinje izgradnju akva parka, to je investicija od 250 miliona dinara, tako da će naši najmlađi ići u Jagodinu u Zoološki vrt, a u Doljevac u akva park“, kaže Jovanović.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *