NPS-ZZS: Naopaka politika vodi Niš u sunovrat

„Pauk“, Azil za pse, budžet, Skupština Niša, dnevnice za vojsku… teme konferencije za novinare ove dve stranke.

„Ovo što se trenutno radi u našem Gradu nazvao bih naopakom politikom jer se zbog zuluma JKP „Parking servis“ Nišlije samoorganizuju u vidu noćnih straža u pojedinim delovima grada, kao što je naselje „Stevan Sinđelić“ ,na primer, ne bi li sačuvali svoje automobile. Taj isti zulum sprovodi i JKP Gradska Toplana što nam govori komunalni bunt naših sugrađana ispred Skupštine Grada, protest je održan pre neki dan. U selu Mramor deca ne mogu da idu u školu jer su svakodnevno izložena napadima čopora pasa lutalica od kojih ih ljudi kolima brane. To je kratak presek stanja u našem gradu koji je u potpunosti zapušten i devastiran u svakom smislu, a najviše u privrednom i infrastrukturnom“, rekao je Branislav Jovanović, lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa strankom Zajedno za Srbiju.

bane-i-Bosko
Branslav Jovanović i Boško Ristić

Budžet je realno tri puta manji

Jovanović naglašava da su političari tu da rade i grade, a tvrdi da je budžet Grada realno tri puta manji za izgradnju nego što je to bio u prethodnoj lokalnoj vlasti. On ističe da će nas čelnici Grada sve povući u ambis na taj način što teraju JKP „Mediana“ i JKP „Naisus“ da dižu enormne kredite i kamate na isti način kao što su upropastili i JKP „Goriica“.

„Ni na Skupštini me Gradonačelnik nije demantovao da za poslednjih 12 godina program za izgradnju Grada nikada nije kreditnom linijom finansiran. Gradonačelnik priča kako je izmirio skoro sve obaveze prema izvođačima radova, a diže kredite da bi plaćao izgradnju Grada i te iste izvođače. On kritikuje raniju praksu što se izvođačima dugovalo i po 500 000 000 dinara, a mi smo zbog toga ponosni jer su oni sami kreditirali Grad na bazi poslova koje su dobijali, naravno na tenderima od Grada“, kaže Jovanović.

Prvi čovek niškog NPS-a napominje da izvođači kojima se izmiruje sve do dinara posebno mimo Grada po milion i više dinara mesečno ulažu u niški sport.

„Jedna građevinska firma je oko 12 000 000 dinara dala mimo gradskih para na račun sporta u Gradu dok čelnici doktoriraju ovih dana na temu sporta. Prate trend dobijanja doktorskih diploma, a budžet za sport u eri štednje po premijeru, povećan je sa 135 000 000 na 175 000 000 dinara bolje rečeno 3 nova obdaništa iz temelja jednaka su budžetu sporta u Nišu. Dnevnice za putovanja kao i nametnuti porezi povećani su građanima 300%, a mi plaćamo dok se ostali usavršavaju na ove teme i doktoriraju. Treba ispitati da li se mladi doktoranti sportskih nauka usavršavaju kod čelnika klubova čiji se budžeti enormno uvećavaju“, ističe Jovanović.

Potreban je azil za pse

On traži od lokalne vlasti da sa ove pozicije na narednoj skupštini sredstva usmere za izgradnju azila za pse.

„Ako smo mogli da imamo rebalans budžeta tri ili četiri puta, do kraja godine će biti održana još jedna sednica Skupštine Grada, moglo bi da se smanji za 50 000 000 dinara i da se izgradi azil za pse jer Gradonačelnik kaže da nema para za to. Napominjem da je do sada Grad platio 40 000 000 dinara štete od ujeda pasa, a čujem iz nadzornog odbora JKP „Mediana“ da je ovo preduzeće platilo 10 000 000 dinara. Ukupno 50 000 000 dinara je Grad platio štetu od ujeda pasa“, zaključuje lider niškog NPS-a.
Jovanović.

Boško Ristić:Preniska dnevnica za vojnike na karaulama

Boško Ristić, potpredsednik stranke Zajedno za Srbiju kaže da Vlada Srbije i resorno ministarstvo moraju odmah da reaguju i da promene svoju odluku o smanjenju naknada za dnevnice pripadnicima vojske Srbije koja iznosi 150 dinara dnevno.

„Posebno se ovo odnosi na pripadnike vojske Srbije koji obavljaju svoju dužnost u kopnenoj zoni bezbednosti koji idu na teren, rade na deminiranju i uništavanju ubojitih sredstava gde oni zalažu svoj život za bezbednost svih nas. Smatramo da je neprimereno da oni ovakvom odlukom Vlade budu dovedeni u poziciju koja je izuzetno gora od položaja svih državnih službenika u Srbiji. S obzirom da je sindikat odbrane Srbije najavio štrajk glađu mladih pripadnika vojske Srbije, mi ih pozivamo da ne pristupaju štrajku glađu već da na drugi način iskažu svoje opravdano nezadovoljstvo i bore se zajedno sa svima nama za ostvarenje opravdanih i osnovanih zahteva“, kaže Ristić.

On ističe da je neprimereno da jedna pripadnica vojske Srbije sa 150 dinara obezbedi sebi ishranu dok je na terenu ili obuci, a da istovremeno iz tih sredstava obezbedi svojoj porodici ručak kod kuće.

Smanjiti donacije firmama koje dolaze iz zemalja, a koje su priznale Kosovo

„Smatramo da sredstva mogu da se nađu, da je na isti način regulisana i pozicija pripadnika policije jer je Aleksandar Vučić, premijer, napravio dogovor sa sindikatom policije, pa na sličan način treba da se nađe rešenje i za pripadnike vojske Srbije. Recimo mogu da se smanje donacije i subvencije koje dajemo firmama koje dolaze iz zemelja koje su priznale Kosovo i potpisale zahtev da Kosovo bude primljeno u UNESCO“, predlaže potpredsednik ZZS.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *