NPS-ZZS: Nišlije jedu bajat hleb, a čelnici putuju

„Redovi za bajat hleb i pecivo po najnižim cenama, komunalni bunt protiv Parking servisa, prodaja ćurića i pilića sa mejla Gradske uprave, beda i siromaštvo, najniže plate, sumorne teme su slika Niša u medijima ovih dana. Dok se neki čelnici Grada žale na svoju republičku vlast, po principu mrzim Beograd, kako je zapostavila jug Srbije, iako ta ista vlast ima 200 poslanika, drugi čelnici putuju u Ženevu, Brisel, Belorusiju, na Zlatibor… Čuli smo i da je NIš na jadnom 55. mestu po prosečnim zaradama, a gradska opština Pantelej na čak 159. mestu“, rekao je lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu, Branislav Jovanović, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa strankom Zajedno za Srbiju.

bane-i-blagoje
Na zajedničkoj konferenciji: Branislav Jovanović i Blagoje Bradić

On je dodao i da će prodajom Niške mlekare značajan broj ljudi ostati bez posla.

Jovanović kaže da posle lokalnih izbora, koje očekuje za par meseci, ima jasan plan šta treba uraditi u Nišu.

„Taj plan se pre svega odnosi na izgradnju. Uradili smo 600 ulica i treba izgraditi još toliko. Jednu industrijsku zonu smo izgradili, drugu treba izgraditi na lokaciji praznih kasarni gde treba da se zapošljavaju mladi i obrazovani ljudi. Uradili smo osam bulevara, a treba završiti saobraćajni prsten oko našeg grada. Nišu je potrebna kvantaška pijaca na lokaciji Donjeg Međurova gde već postoje infrastrukturni uslovi, a ne da poljoprivredni proizvodi prolaze kroz centar grada i završavaju na Medijani. Završiti stadion, odnosno zapadnu tribinu iako smo stadion skoro dve trećine završili. Potrebno je okončati radove jer to ruži sliku o onako lepom objektu. Završiti akva park koji smo počeli na lokaciji rekreacionog bazena, uraditi četiri nova obdaništa i izvršiti reorganizaciju javnih komunalnih preduzeća i opština koje očigledno nisu izvršile svoj zadatak“, zaključuje prvi čovek niškog NPS-a.

Blagoje Bradić: Inicijativa za promenu pet Zakona

Narodni poslanik stranke Zajedno za Srbiju, Blagoje Bradić kaže da je predložio pet zakona Republičkoj Skupštini da se po hitnom postupku promene zato što misli da zakoni koje je usvojio ovaj saziv nisu dobri za građane Republike Srbije kao ni za građane Niša.

„To je Zakon o informisanju i medijima, Zakon o javnim medijskim servisima, zatim Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije izdavanja građeviske dozvole radi realiozacije projekta Beograd na vodi. To je čuveni Beograd na vodi koji je omča oko vrata svih građana Srbije, jer ceo sistem koji je zamišljen da se uradi u Beogradu će se finansirati iz republičkog budžeta umesto iz gradskog budžeta kao što to radimo mi u Nišu, a ako je on mali onda iz samodoprinosa“, objašnjava Bradić i nastavlja:

„Ono što sam predložio u delu Zakona o zdravstvenom osiguranju je izmena člana 41 i jako mi je žao što svi lekari i svi poslanici koji pričaju i deklarativno se zalažu za boljitak građana ne žele da prihvate nešto što je za boljitak građana Srbije, a to je da svi građani Srbije imaju pravo na besplatnu popravku zuba i lečenje bolesti usta preko sredstava Republičkog fonda, a taj Republički fond za zdravstveno osiguranje pune svi radno sposobni građani Srbije, a oni jedini nemaju pravo da koriste taj benefit“, ističe poslanik ZZS.

On kaže da su po Zakonu o javnim medisjkim servisima lokalne samouprave izgubile pravo da finansiraju iz budžeta javne medijske servise na svojoj teritoriji.

„Sada smo upućeni da gledamo RTS i da imamo hroniku regiona gde 15 sekundi dnevno izveštavaju o gradu koji bez malo ima 300 000 stanovnika, a obavezni smo da plaćamo i da gledamo da li ima vode ispod savskog mosta. Zato tražimo finansiranje kao što se finansira Radio televizija Vojvodine koji je isto pokrajinski medijski servis. Mi ispod Save i Dunava to želimo na način da 70 odsto ostane za finansiranje tog Radio televizija uža Srbija kome smo mi dali radni naziv, kao što to ima u Vojvodini, a 30 odsto da ide za finansiranje RTS-a. Mislimo da je to pravedno, da je to pravo i da je izjednačavanje u pravima i obavezama svih građana Srbije na celoj teritoriji Republike Srbije“, zaključuje Bradić.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *