NVO: Fašizam u novom odelu je svuda oko nas

Grupa nevladinih organizacija, okupljenih oko istog cilja, obeleziće tokom predstojeće nedelje od danas 3. do 9. novembra – Svetski dan borbe protiv fašizma.

fasizam

Aktivnosti koje će biti izvedene u okviru ove nedelje uključuju predavanja i radionice, sa ciljem da se ukaže na probleme u savremenom društvu. Fašizam danas nije uniformisan, već je odevan u neko drugo odelo, i kao takav predstavlja ozbiljnu pretnju demokratskim vrednostima i ljudskim pravima.

O planiranim aktivnostima i ciljevima ove kampanje danas su u niškom Media  centru govorili: Dragan Đorđević (Odbor za ljudska prava), Suzana Arizanović (Centar za razvoj civilnih resursa) i Vera Kurić (Ženski prostor)

“Na govor mržnje se mora reagovati. Ako se ne reaguje, mladi će to jednog dana prihvatiti zdravo za gotovo. Misliće da je normalno nekome razbiti glavu. Naše društvo je idealno tlo za razvoj fašističke ideologije. To je poziv za građansku Srbiju da se bori protiv toga.” ‘ istakao je Dragan Đorević. Tribine i predavanja koja će biti održana u okviru ove nedelje namenjena su svima i otvorena za sve koje žele da prošire svoja teorijska znanja iz istorije, sociologije, filozofije, praktične primene kreativnih ideja. U nastavku možete pročitati šta vas sve očekuje ove nedelje.

I.Aćimović

Program tribina i predavanja

3.11. 16h Branitelji ljudskih prava na udaru fašizma (Staša Zajović, Žene u crnom Beograd, sala Media centra)
4.11. 16h Normalizacija fašizma u našem vremenu (Prof dr Đokica Jovanović, sala Media centra)
5.11. 16h Kuhinja antifa ideja (mesto Ženski prostor)
6.11. 16h Fašizam ljudske vrste (Aleksandra Žikić, Ekofemina i Ana Zorbić, Ženski prostor, sala Media centra)
7.11. 12h Antia radionica “Reciklaža metala” (Biljana Vulićević i Dragana Garić, Ženski prostor, mesto Ženski prostor)
8.11. 12h Antifa radionica “Stensil tehnika” (Biljana Vulićević i Dragana Garić, Ženski prostor, mesto Ženski prostor)
9.11. 16h Spomen na naše antifašistićke pretkinje: Ženski i feministički pokret u Srbiji između dva svetska rata (Dr Gordana Stojaković, S.T.R.I.K.E. sala Media centra)

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266