O Rusima koji su emigrirali u Kraljevinu SHS nakon Oktobarske revolucije u knjizi „Rusi, Kosmet i vreme“ Radmile Todić Vulićević

U sali Bogoslovije u Nišu, 15.  februara sa početkom u 17 sati, biće održana promocija knjige „Rusi, Kosmet i vreme“ autorke Radmile Todić Vulićević. Promociju organizuju Kolo srpskih sestara Niš i Bogoslovija Svetog Kirila i Metodija u Nišu.

Knjiga koju je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, sadrži istorijsku građu o Rusima koji su emigrirali u Kraljevinu SHS nakon Oktobarske revolucije. Ona je obogaćena starim fotografijama koje dodatno vredno svedoče o tom vremenu.

„Prošlo je već 100 godina od prvih naseljavanja ruskih izbeglica u naše krajeve, a Radmili Todić Vulićević je uspelo da sakupi toliko svedočenja savremenika i potomaka, većinom već potpuno asimilizovanih. Kao autor-sastavljač ovog zbornika ona je načinila pravi podvig. Uspelo joj je pronaći, zapisati i sistematizovati vrednu građu, koja na specifičan način, iz jedne neočekivane vizure oslikava život pojedinca ili ruske porodice, njihovog egzodusa u nepoznato, težnju da se pronađe rodbina koja je ostala u Sovjetskoj Rusiji, njihovu čežnju za rodnim krajem i ponovnim susretom sa njim, makar na kratko, ,,turistički”, makar svesni da se tokom godina taj kraj u korenu promenio.“ – ističe u recenziji knjige istraživač istorije ruske emigracije u Srbiji, Aleksej Arsenjev.

O knjizi će govoriti dr Mirolub Milinčić, u ime izdavača Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara, dr Danica Stolić, protojerej Dejan Krstić, rektor Bogoslovije „Svetog Kirila i Metodija“. U muzičkom delu učestvuju Ivan i Ekaterina Elenkovič i Sofija Ivić. Voditelj programa je Marija Karadžić.

Radmila Todić Vulićević rođena je u Uroševcu 1955. godine. Sve do izgnanstva 1999. godine živela je u Prištini, kada se preselila u Niš gde je i danas sa porodicom. Završila je Ekonomski fakultet. Saradnik je na Prvom tomu Srpskog biografskog rečnika Matice srpske.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *