Obećali bolji život, a standard Nišlija svakim danom sve niži

Bojan Krstić, predsednik GO SRS
Bojan Krstić, predsednik GO SRS

Za samo tri meseca u 2015. uz mnoga uveravanja kako nam je već bolje, stigla su nova poskupljenja. A, prošla godina obeležena je mnogim poskupljenjima i drastičnim padom standarda Nišlija. Tako je „Objedinjena naplata“ uvela taksu za deponovanje smeća, koja iznosi 1,07 po kvadratnom metru, javni saobraćaj je poskupeo za 20%, osiguranje vozila je poskupelo za 45%, porez na imovinu za 90%, „Pčelica“ je povećala troškove za decu koja borave u vrtićima za preko 100%…

Za sve to vreme vlast (bilo da je gradska ili republička) uveravala je građane Niša da im standard raste, dinar jača, cene padaju. Obećanja pljušte sa svih strana, a svetlija budućnost se svake godine najavljuje za naredne dve. A Nišlije ili su bez posla ili ih izdržavau zaposleni u javnom sektoru i penzioneri, čija su primanja smanjena za 10% i pitanje je dana, kada će uslediti novo smanjenje primanja.

buvljak-k

Pravdajući se poskupljenjem gasa, grejanje je poskupeo za oko 3 dinara po kvadratnom metru, a građani su dobili znatno uvećane račune već u januaru iako su to bili računi za utrošenu energiju u decembru.

Pred vratima nam je poskupljenje električne energije za 15%. Naravno, to se ne dešava preko noći, već po isprobanom receptu najavljivanja i demantovanja poskupljenja, čime se prvo „ispipa puls“ građana, do kog nivoa poskupljenja struje i poniženja građana se može ići. S tim u vezi, usledio je još jedan jeftin trik „brige o građanima“ u vidu izjave „premijera mekog srca“, da se poskupljenja moraju najaviti građanima 30 dana unapred, te zato do poskupljenja neće doći. A nakon 30 dana ?!? Da li će poskupljenje biti „samo“ 10 – 12% , čime će nas premijer opet „spasiti“ svojim mekim srcem?!?

Da jedna nevolja ne ide sama ukazuje i zahtev JKP „Naisus“ za odobrenje poskupljenja vode od skoro 50%, tj. od 45 na 66 dinara po kubiku. U isto vreme, država ukida pravo osnovcima na besplatne učenike, već nudi umanjenje cene za 2 000-4 000 dinara po kompletu učenika (nazivajući to „Akcijom besplatnih učenika za najugroženije“, dok je cena kompleta 7 000 – 8 000 dinara) i to samo za 15% učenika Srbije, čiji će roditelji morati da prikupe ogromnu dokumentaciju, kako bi konkurisali za jeftinije udžbenike. Same takse vađenja dokumenata koštaju od 1 000 do 2 000 dinara, uz mogućnost da će ući u grupu od 85% roditelja, čiji će zahtev biti odbijen.

Na osnovu svega navedenog, GO Niš SRS pita: A šta je bilo sa onim obećanjima o boljem životu, povećanju standarda, „Budućnosti u koju lakoverni veruju“? Da li je premijer ironičan, kada kaže da mu je neprijatno, koliko nam je dobro?!? Jer, građani Niša svakodnevno osećaju da im je neprijatno i sve neprijatnije, a da mu je dobro – nikako da oseti… Od svih obećanja, Nišlije i svi građani su videli samo pad standarda i poskupljenja, koje niko nikada nije najavljivao!

A šta očekivati od vlasti, gde su ministri keramičari, doktorske diplome se kupuju na buvljoj pijaci, premijer se na Dan državnosti klanja hrvatskim ratnim zločincima, a predsednik se bavi proročanstvom Tarabića, inspirišući se Vivaldijem, dok traži vezu na društvenim mrežama fiksnim telefonom?!?