Obeležavanje Svetskog dana jabuke u školi „Car Konstantin“

Dan jabuke, 20. oktobar, je prvi put obeležen 1990. godine u Londonu, sa ciljem ukazivanja na zdravstveni značaj tog voća i da bi se predstavile mnogobrojne sorte jabuka. S vremenom su tradiciju obeležavanja Dana jabuka prihvatile brojne zemlje, promovišući na taj način važnost jabuke za ishranu i zdravlje ljudi. Ona je jedina voćka koja ima svoj dan na svetskom nivou.

Jabuka pripada porodici ruža i zato je sa razlogom zovemo još i kraljicom voća. Arheolozi su pronašli dokaze da ljudi uživaju u ukusu jabuke od 6.500 pre nove ere. Stablo jabuke je danas najčešće kultivisano stablo u svetu. Inače, postoji više od 7.500 različitih sorti jabuka. Najviše ih proizvodi Kina, a najviše kilograma po stanovniku se pojede u Turskoj.
Jabuka spada u namirnice veoma korisne za zdravlje organizma, jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom i ugljenim hidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode, pa zato uspešno osvežava i gasi žeđ. U kombinaciji C vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sistem organizma. Vrlo je delotvorna u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade i smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog creva.

Klik za uvećanje

Jabuka pozitivno deluje i na funkcionisanje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcijuma i fosfora koje sadrži, jabuka dobro utiče na izgradnju kostiju i zuba, pomaže pri sprečavanju karijesa. Obzirom da sadrži mnogo kalijuma, pospešuje izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, pa na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotenu štiti i od uticaja štetnih UV-zraka.
Osnovna škola „Car Konstantin“ iz Niša je od početka ove godine prijavljena na međunarodni program Eko škole. Sledeći zadate programske korake, škola sprovodi različite ekološke aktivnosti. Praćenjem ekološkog kalendara, Svetski dan jabuke je našao svoje mesto u Godišnjem planu rada eko škole.

Na veoma zanimljiv i maštovit način, škola je obeležila Dan jabuke. Cilj obeležavanja ovog dana bio je podsticanje dece na kreativnost i druženje, i pre svega sticanje zdravih navika u ishrani. Učenici su naučili puno o jabuci, njenom značaju za zdravlje, simbolici u književnosti i narodnoj tradiciji. Uz druženje, bili su u prilici da probaju različite slatkiše koje su napravile njihove mame i bake, ali i da jedu sveže jabuke.

U ovu aktivnost se uključio znatan broj učenika, učitelja, nastavnika, ali i roditelja. Počelo je tako što su učenici drugog razreda poklanjali jabuke slučajnim prolaznicima na ulici ispred škole. Glavni deo programa je realizovan u holu škole, gde se okupio veliki broj učenika, roditelja i radnika škole. Tu su izloženi radovi na temu jabuka: crteži, panoi, pesme, modeli, sveže jabuke, ali i puno kolača, pita, štrudli sa jabukama. Svi su se potrudili i dali sve od sebe da ovo druženje bude korisno i uspešno. Pri tome su najveću pažnju privukli učenici I4 koji su sa učiteljicom Dušicom došli u kreativno osmišljenim i lepo izrađenim kostimima u obliku jabuka.

Ovaj dan će mnogima biti za pamćenje, dan koji će se i narednih godina rado obeležavati.

Zorica Ivanović, koordinator Eko-škole „Car Konstantin“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *