Obeležen Dan primirja – Dan sećanja na heroje za slobodu

Polaganjem venaca na srpskom i engleskom vojnom groblju predstavnici Grada, Gradske opštine Palilula, Nišavskog okruga, Vojske, Policijske uprave i Udruženja potomaka ratnika, obeležili su 11.novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Na vojničkom groblju na Delijskom visu sahranjeno je oko dve i po hiljade srpskih vojnika koji su dali živote za slobodu naroda. Pored njih počivaju i saborci iz Engleske i Francuske.

dan-primrja

„Istorija srpskog naroda je herojska i njene žrtve ne smemo zaboraviti, istakao je Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula, koji je odao počast palim srpskim vojnicima i pripadnicima jedinica Britanskog Komonvelta. Na teritoriji ove gradske opštine nalazi se nekoliko spomen obeležja na Starom groblju Gorica, u Gabrovcu, u Spomen parku „Bubanj“. O neophodnim merama njihove zaštite i održavanja upoznali smo nadležne gradske organe i ustanove.

U Društvu za negovanje slobodarskih tradicija kažu da je urađen projekat kako bi kompleks Srpskog vojničkog groblja dobio odgovarajuće spomen-obeležje. Kada je Niš postao sedište Vrhovne komande tokom Balkanskih ratova 1912.godine na ovom mestu u naselju Delijski vis, na preko pet hektara, je počelo sahranjivanje ratnika i vojnih lica. Ovaj prostor je po završetku Prvog svetskog rata, 1919. uređen, podigunuta je velika metalna ograda i kapija. Srpsko vojničko groblje je pod zaštitom od 1989.godine.

Nakon odavanja počasti srpskim vojnicima, čelnici Grada-Gradske opštine Palilula položili su vence i na engleskom vojnom groblju. Vojno groblje Britanskog Komonvelta prostire se na oko 300 kvadratnih metara ograđenim kamenom ogradom. Pod zaštitom zakona stavljeno je 1983.godine. Nastalo je još 1915. godine, kada je u Vojnoj bolnici u Nišu, umrlo devet engleskih vojnika iz Kraljevske vojne armije. Projektant groblja bio je arhitekta Robert Lorimer. U središnjem delu groblja postavljen je Spomen krst i 41 spomen-ploča sa uzdignutim postoljem raspoređenih u šest pravilnih redova. Britansko groblje osvećeno 12. maja 1929. godine u prisustvu članova porodica i brojnih zvaničnika. Ovaj dan-11.novembar, slavi se u svim državama pobednicama, a u Srbiji je državni praznik i obeležava od 2012.godine.

tekst i foto, D.Vidojković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *