Obeležen Nacionalni dan davanja – organizacije iz Niša dobile važno priznanje

Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo obeležili su 9. oktobra peti po redu Nacionalni dan davanja, odajući priznanja kompanijama, organizacijama civilnog društva i medijskim kućama koji su dali najveći doprinos kampanji „Spasimo hranu, spasimo humanost“, ali i donatorima, kompanijama i pojedincima koji su se istakli na polju negovanja i promocije filantropskih vrednosti i svoju odgovornost dokazali priključujući se humanim akcijama koje je u protekloj godini pokrenuo Srpski filantropski forum.

Za svoj filantropski rad ovo važno priznanje su dobile i dve organizacije iz Niša, Banka Hrane Niš i Protecta, organizacije koje su obezbedile hranu za nekoliko hiljada najugroženijih stanovnika Niša i Južne Srbije.

Dok u Srbiji, 446.000 ljudi živi na granici apsolutnog siromaštva, prema procenama u našoj zemlji se baca dva miliona kilograma hrane dnevno.

Uprkos tome što se hrana sve više donira, a proizvođači hrane i trgovci žele da doniraju viškove hrane narodnim kuhinjama, bankama hrane i dobrotvornim organizacijama, količina hrane koja se donira i dalje čini samo mali deo u ukupnom višku jestive hrane dostupne u Srbiji. Prema analizi koju je sprovela Koalicija za dobročinstvo, donacije hrane u Srbiji bi mogle da budu uvećane na godišnjem nivou za vrednost od blizu 160 miliona dinara (na ukupno 700 miliona dinara), ukoliko bi bio ukinut PDV na donacije hrane.

Nacionalni dan davanja ustanovljen je pre pet godina na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i Koalicije za dobročinstvo, i prvi put je obeležen 2018. godine, 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *