Obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka u Gornjem Matejevcu

U Gornjem Matejevcu je danas obeležena 106. godišnjica od početka Topličkog ustanka, a tom prilikom je održan pomen stradalim meštanima iz ovog sela koji su se borili za slobodu. Polaganjem venaca na zajedničkoj grobnici Gornjomatejevačko-topličkih ustanika u Gornjem Matejevcu odana je počast junacima Topličkog ustanka.

Predsednica Gradske opštine Pantelej, Nataša Stanković, zajedno sa rukovodstvom opštine i članovima Udruženja ratnih i vojnih veterana, položila je vence na „istočnom groblju“ u Gornjem Matejevcu. Gradska opština Pantelej je u saradnji sa Mesnom zajednicom Gornji Matejevac obeležila ovaj važan istorijski datum, a rukovodstvo opštine ističe da će nastaviti da neguje tradiciju i kulturu sećanja.

Ova ceremonija je organizovana u okviru višegodišnje saradnje Gradske opštine Pantelej i Mesne zajednice Gornji Matejevac, kao i Saveza potomaka ratnika iz Prvog svetskog rata. Gradska opština Pantelej će i u narednom periodu raditi na čuvanju i promovisanju istorije ovog kraja u saradnji sa meštanima Gornjeg Matejevca i Savezom potomka ratnika.

Toplički ustanak je bio jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj istoriji, a Gornji Matejevac je bio jedno od mesta gde su se odigrali važni događaji tokom ustanka. Ova godišnjica je prilika da se setimo i odamo počast svim stradalim meštanima koji su se borili za slobodu i nezavisnost Srbije.

Gradjanin.RS / I.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *